Palacinky s karamelizovanými jablkami

Loading...
(0 / 5)

Palacinky, to je hádam slabosťou nás všetkých. Obrovskou výhodou palaciniek je to, že takmer každý v nich dokáže nájsť tú svoju obľúbenú príchuť – niekto ich miluje nasladko, iný naslano, niekto so slaninou, niekto s bryndzou a iný zas s čokoládou, či ovocím. Variácií je nespočetné množstvo. Zaujímavosťou je, že palacinky majú pôvod už v starovekom Grécku, teda sú známe už od 6. storočia, no a nečudo, že sa palacinky rozšírili do celého sveta a stala sa z nich tak obľúbená pochúťka.

Budeme potrebovať:

Foto: autor

Palacinky:

125 g hladkej (špaldovej) múky

2 vajíčka

350 ml mlieka

1 polievková lyžica oleja

štipka soli

štipka cukru

Karamelizované jablká:

1 jablko

štipka masla

trstinový cukor

Postup:

Foto: autor

Do misy (ideálne vyššej, keďže budeme používať ručný mixér) vložíme všetky spomenuté ingrediencie, teda: múku, vajíčka, mlieko, olej a štipku soli a cukru. Ručným mixérom rozmiešame cesto. Po tom, ako sme si cesto zamiešali, necháme ho odstáť asi 30 minút.

Foto: autor

Potom si veľmi jemne (tenkou vrstvou) potrieme panvicu – pozor, len pri prvej palacinke! Aj z toho dôvodu sme použili olej do cesta, aby sme ho potom nemuseli požívať na panvici. Palacinky pečieme, kým nezískajú peknú zlatistú farbu.

Foto: autor

Ošúpeme si jablko a nakrájame ho na malé kocky. Následne si pripravíme panvicu, do ktorej vložíme kúsok masla a cukor. S maslom to však netreba preháňať, keďže jablká obsahujú šťavu po tom, ako jablká pustia šťavu, bude to ideálna konzistencia. Jabĺčka smažíme pokiaľ nezmäknú a kým sa trošku skaramelizujú s cukrom. Prajem dobrú chuť!

Foto: autor

Veronika Sedláčeková

Komentovať

Chutil ti tento recept?

komentárov

x