Pagáčiky môžete pripraviť aj z cesta čo dom dal. Ak máte droždie a múku, pečenie nie je až také zložité. Pozrite sa, aké krásne pagáče sa podarili pani Ivete.
Na pagáče budeme potrebovať:
- 6 zemiakov
- 150 gramov škvarkovej masti
- 1 kelímok kyslej smotany
- 4 trojuholníkové tavené syry
- 1 kocka droždia
- 3 dcl mlieka
- 1 ČL cukru
- 3 vajíčka
- 2 PL soli
- 700 gramov múky
Postup:
- Zemiaky si v šupke uvaríme a nastrúhame. Najskôr si urobíme kvások z vlažného mlieka, cukru a droždia. Necháme ho chvíľu postáť a primiešame ho k múke. Pridáme žĺtka, kyslú smotanu, nastrúhané zemiaky, tavený syr a soľ. Vypracujeme cesto a dobre ho vymiesime. Necháme ho kysnúť asi hodinu.
- Potom si cesto vyvaľkáme, rovnomerne natrieme masťou a poprekladáme. Toto skladanie zopakujeme aspoň 3-krát. Po každom preložení nechajte cesto kysnúť asi 10 minút. Nakoniec vyvaľkajte, vykrojte pagáče a potrite ich bielkami. Pečieme pri teplote 190 stupňov asi 25 minút. Dobrú chuť.