Osie hniezda škoricové

(5 / 5)

Osie hniezda sú tradičná sladká pochúťka, ktorú teraz už bežne zakúpime aj v potravinách alebo v pekárni. Nie je však nič lepšie, ako si vychutnať tie domáce, poctivé, pripravené z kvásku. Dnešný recept pochádza tak ako mnohé od babičky. Ak nemáte radi škoricu, pokojne si plnku urobte čokoládovú alebo orechovú, či pudingovú.

Budeme potrebovať:

Na kvások:

0,5 l mlieka

2 lyžice cukru

20 gramov droždia

Na cesto:

500 gramov hladkej múky

soľ

3 žĺtky

250 gramov masla

maslo a trošku múky na vymastenie a vysypanie plechu

Na plnku:

150 gramov masla

škorica

škoricový cukor

Postup:

Z mlieka, cukru a droždia si pripravíme kvások, ktorý necháme vykysnúť najlepšie na radiátore. Do misky si dáme múku, soľ, žĺtky, vlažné rotzopené maslo a nakysnutý kvások a vypracujeme cesto. Malo by byť polotuhé a keď má správnu konzistenciu, necháme ho ešte pod utierkou vykysnúť. Cesto potom vyvaľkáme na hrúbku asi 1 centimeter, vyvaľkáme a potrieme škoricovou plnkou, ktorú sme si medzitým pripravili.

Cesto zrolujeme a nakrájame na slimáky. Naukladáme ich vedľa seba na vymastený a pomúčený plech a pečieme na 190 stupňoch asi 20 minút, resp. kým nám osie hniezda nenarastú. Podávame aj teplé. Dobrú chuť.

zdroj titulnej fotky: instagram.com

Chutil ti tento recept?

komentárov


@receptik.sk na Instagrame

Načítať viac..
x