Osie hniezda sú tradičná sladká pochúťka, ktorú teraz už bežne zakúpime aj v potravinách alebo v pekárni. Nie je však nič lepšie, ako si vychutnať tie domáce, poctivé, pripravené z kvásku. Dnešný recept pochádza tak ako mnohé od babičky. Ak nemáte radi škoricu, pokojne si plnku urobte čokoládovú alebo orechovú, či pudingovú.
Na kvások:
0,5 l mlieka
2 lyžice cukru
20 gramov droždia
Na cesto:
500 gramov hladkej múky
soľ
3 žĺtky
250 gramov masla
maslo a trošku múky na vymastenie a vysypanie plechu
Na plnku:
150 gramov masla
škorica
škoricový cukor
Z mlieka, cukru a droždia si pripravíme kvások, ktorý necháme vykysnúť najlepšie na radiátore. Do misky si dáme múku, soľ, žĺtky, vlažné rotzopené maslo a nakysnutý kvások a vypracujeme cesto. Malo by byť polotuhé a keď má správnu konzistenciu, necháme ho ešte pod utierkou vykysnúť. Cesto potom vyvaľkáme na hrúbku asi 1 centimeter, vyvaľkáme a potrieme škoricovou plnkou, ktorú sme si medzitým pripravili.
Cesto zrolujeme a nakrájame na slimáky. Naukladáme ich vedľa seba na vymastený a pomúčený plech a pečieme na 190 stupňoch asi 20 minút, resp. kým nám osie hniezda nenarastú. Podávame aj teplé. Dobrú chuť.
zdroj titulnej fotky: instagram.com