Aj vy ste sa vrátili do svojho detstva, keď vám paprikáš robila stará mama a k nemu boli vždy domáce halušky? Najlepšie chutili s omáčkou z mäska a bolo jedno, či paprika páli, alebo nie.
Korenistá aróma a šťavnatá pálivá paprika. Úchvatné jedlo, ktoré patrí do každej domácej kuchyne. Nezaobídu sa bez neho dospelí a ani väčšina detí. Kurací paprikáš zbožňujú takmer všetci. Dnes si ale predstavíme originálny kurací paprikáš. Presne taký, ako by sa mal robiť, ak chcete dodržať pôvodnú receptúru.
Budeme potrebovať:
- 1 kg kuracích pŕs
- 3 paradajky
- 2 papriky
- 2 PL masla
- 2 stredne veľké cibule
- 3 PL mletej papriky
- 2 PL hladkej múky
- 200 ml kyslej smotany
- 1 šálku vývaru, alebo tekutý bujón
- soľ
- čierne korenie
Postup prípravy:
- Cibuľu si nakrájame na kocky a vložíme do hrnca s horúcim maslom. Necháme osmažiť do zlatista. Na cibuľu pridáme červenú papriku a za stáleho miešania necháme uvoľniť chute. Kuracie prsia si nakrájame na menšie medajlónky a opatrne vložíme k cibuli. Mäso v hrnci osolíme a okoreníme a necháme zakryté dusiť približne 5-7 minút.
- Po prevarení mäsa vložíme do hrnca nakrájané paradajky a papriky. Ak nemáte radi šupku z paradajok, predtým si ich namošte v horúcej vode a šupku stiahnite.
- Keď sme do hrnca vložili zeleninu, prilejeme vývar a počkáme, kým zmes nezačne vrieť. Keď príde do bodu varu, zakryjeme hrniec pokrievkou, stíšime oheň na nízku teplotu a necháme dusiť 50 minút. Na záver si zmiešame kyslú smotanu s múkou tak, aby sme nevyrobili hrudky a vmiešame do omáčky.
- Všetko spolu dobre premiešame a nezakryté varíme ešte 5-7 minút. Dochutíme soľou a korením ak treba a môžeme podávať. Paprikáš je najlepší s haluškami, no mnohí ho jedávajú aj s cestovinami, či s ryžou.
Náš tip:
-
Ak sú pre vás kuracie prsia suché, použite akúkoľvek inú časť kurčaťa, pokojne aj celé (samozrejme, bez drobkov). Naporciujte ho a pripravujte podľa postupu uvedeného vyššie. Dôležité je zbaviť mäso kože a prebytočného tuku, pretože zvyšky čo z neho po uvarení ostanú nechutia veľmi vábne.