Baba ganoush vychádza z blízkovýchodnej kuchyne a je jednou z najobľúenejších a najčastejšie pripravovaných jedál ľudí žijúcich najmä v Libanone, Sýrii a Palestíne. Základom nátierky je čerstvo upečený baklažán s tahini pastou, teda sezamovou pastou, a citrónovou šťavou. Dochutiť a oživiť ho možno použitím korenín od výmyslu sveta. Ak tento recept vyskúšate, naozaj nebudete ľutovať.
4 baklažány
120-150 g sezamu
4 PL olivového oleja
2 ČL citrónovej šťavy
1-2 strúčiky cesnaku
soľ podľa chuti
štipka koriandra
štipka červenej papriky
Baklažány si umyte, poprepichujte vidličkou po celej ploche a dajte v celosti piecť do rúry na 40 minút pri teplote 175 stupňov. Po upečení nechajte baklažány vychladnúť a pozdĺžne ich rozrežte. Kým vám baklažány chladnú, pomeľte si sezamové semienka na pastu, najlepší je na to klasický mixér. K paste pridajte cesnak, citrónovú šťavu, soľ, olivový olej a papriku a ešte raz všetko spolu premixujte, aby sa zmiešali ingrediencie aj chute.
Z vychladnutých baklažánov lyžicou vydlabte semienka a potom zo šupky lyžicou vydlabte aj dužinu. Tú pridajte do mixéra k tahini paste a všetko spolu pomixujte. Vznikne vám fantastická nátierka, ktorú bude milovať celá vaša rodina. V krajinách Blízkeho východu sa podáva baba ganoush na chlieb, tortilu, alebo na akýkoľvek iný druh neochuteného pečiva. Stačí si vrch nátierky posypať koriandrom a exotická a chutná večera je na stole. Tento recept je len základnou variáciou, ak chcete niečo ostrejšie, pokojne použite orientálne korenie, čili, či dokonca rascu, alebo majoránku. Baba ganoush má mnoho tvárí a každá chutí ako orientálne nebo. Prajeme dobrú chuť!
zdroj: babskeveci.sk (Monika), sovkusom.ru