Dopriať si z času na čas niečo sladké nie je hriech. Mnohí z nás si bez sladkej maškrty nevedia ani predstaviť deň. Táto bábovka je tá najlepšia pečená pochúťka, ktorú si určite zamilujete. Navyše do nej nepotrebujete ani gram múky! Spojenie krehkého cesta, orechov a lahodnej čokolády vám ihneď napovie, že ide o fajnové pohladenie chuťových pohárikov.
Už pri samotnom pečení tejto pochúťky vám budú tiecť slinky. Vďaka tomuto receptu sa zaobídete i bez múky a využijete jej zdravší a chutnejší variant – orechy. Lahodná poleva z horkej čokolády je už len čerešničkou na skvostnej a krehkej bábovke. Vďaka nasledujúcemu receptu si tento dezert ku káve alebo poháru mlieka môžete pripraviť aj vy.
Na cesto
400 g mletých vlašských orechov
150 g čerstvého masla (zmäknuté pri izbovej teplote)
štipka soli
50 g práškového cukru
100 g fruktózy
1 vanilkový lusk (alebo aróma)
8 vajec
nastrúhaná kôra z 1 citróna
hrsť sušených hrozienok alebo višní
150 g marhuľového džemu
Na „vymastenie“ formy na pečenie
1 polievková lyžica masla
1 polievková lyžica kakaa
Na polevu
200 g horkej čokolády (aspoň 65%)
100 g masla
Najprv si v mise zmiešajte mäkké maslo s práškovým cukrom, ku ktorému pridajte vanilkovú arómu. Zo všetkých bielkov si spolu so štipkou soli vyšľaháme sneh. Žĺtky si zmiešame s maslom pomocou mixéra, pridávame ich však jeden po druhom. Stále počkáme, kým sa jeden žĺtok vyšľahá zo zvyškom masy a až potom pridáme ďalší žĺtok. K zmesi pridáme aj citrónovú kôru a na záver k cestu primiešame aj fruktózu.
Potom lopatkou opatrne pridáme polovicu snehu z bielkov, ktorý pridávame postupne a miešame tak, aby nám nespadol. Následne primiešame mleté vlašské orechy a k cestu prisypeme sušené hrozienka alebo višne. Až na koniec pridáme zvyšný sneh a cesto máme hotové.
Pripravíme si formu na bábovku, ktorú klasicky vymastíme maslom a vysypeme kakaom. Do formy potom nalejeme pripravené cesto. Pečieme v rúre, ktorú sme poriadne vyhriali (ak máte funkciu prúdenia horúceho vzduchu, zapnite ju pri vyhrievaní) na 200 stupňov. Rúru môžeme zapnúť ešte pred prípravou cesta. Keď do nej vkladáme bábovku, teplotu už stiahneme na 170 stupňov a bábovku pečieme približne 60 minút.
Po upečení necháme bábovku trochu vychladnúť a potom ju natrieme marhuľovým džemom. Následne si roztopíme čokoládu vo vodnom kúpeli, pridáme k nej maslo a touto polevou polejeme bábovku. Môžeme posypať mletými orechmi alebo drvenými sušienkami.
Prajeme vám dobrú chuť!
zdroj: babskeveci.sk (Jana L)