Jeden z najobľúbenejších koláčov je určite takzvaný opitý Izidor. Je to možno trochu komplikovanejší koláč, avšak určite stojí za to. Vyskúšajte ho podľa tohto receptu.
Na opitého Izidora budeme potrebovať
Na cesto
- 4 vajce
- 200 gramov kryštálového cukru
- 100 mililitrov vody
- 50 mililitrov oleja
- 250 gramov polohrubej múky
- 3 PL kakaa
- prášok do pečiva
Na orechovú plnku
- 200 gramov mletých vlašských orechov
- 4 PL práškového cukru
- 100 mililitrov rumu
Na čokoládovú plnku
- 4 vajcia
- 200 gramov kryštálového cukru
- 3 PL kakaa
- 50 gramov čokolády
- 250 gramov masla
Na polevu
- 150 gramov horkej čokolády (na varenie)
- 50 gramov cery
- 1 ČL oleja
- džem
Opitého Izidora si pripravíme nasledovne
- Najprv si vyšľaháme bielky na sneh a po lyžiciach pridávame cukor. Potom po jednom pridáme žĺtky, olej a vlažnú vodu.
- Múku zmiešame s práškom do pečiva a kakaom, jemne premiešame.
- Cesto vylejeme na plech a pečieme asi 30 minút na 180 stupňov.
- Na orechovú plnku si zmiešame orechy s rumom a cukrom.
- Na čokoládovú plnku si vymixujeme vajcia, kakao, cukor a potom dáme nad vriaciu vodu, do „kúpeľa“. Pomaly mixujeme, aby vyzerala ako puding a necháme vychladnúť.
- Potom si vyšľaháme maslo a pridáme čokoládu.
- Cesto potrieme džemom, potom orechovou plnkou, následne čokoládovou a potom polejeme polevou.