Najnovším hitom internetu je recept na opičí alebo ak chcete trhací chlieb. Prvú inšpiráciu sme videli ešte v úvode týždňa, potom tento recept začali skúšať viaceré ženy a do piatku sa stal absolútnym hitom. My sa naň chystáme cez víkend a postupovať budeme presne podľa receptu a tipov zo skupiny na Facebooku.
- 500 gramov hladkej múky
- polovica droždia
- 300 ml mlieka
- 1 ČL soli
- vajíčko
- 3 PL cukru
- 30 gramov masla
- Na obaľovanie:
- 150 gramov masla
- cukor a škorica
- mlieko+droždie+cukor na kvások
Postup:
- Najskôr si pripravíme klasicky kvások, ktorý necháme podkysnúť asi 15 minút. Potom zmiešame ostatné suroviny a hotové vymiesené cesto necháme odpočívať asi 45 minút.
- Následne si vymastíme formu na bábovku. Do jednej misky si pripravíme roztopené maslo, do druhej škoricu s cukrom. Z cesta formujeme malé guľky, ktoré obalíme najskôr v masle, potom v cukre a ukladáme ich nepravidelne na seba do formy.
- Netlačte veľmi, stačí ich položiť, pri pečení sa zväčšia. Keď máme všetky guľky vo forme, ešte trochu počkáme, aby nakysli a dáme ich piecť na 40 minút do rúry pri teplote 170 stupňov. Vyklopíme a nemusíme krájať, stačí trhať. Dobrú chuť.
Lucia M.