Domáci chlebík, tak ako ho nepoznáme. Pokojne ho môžeme nazvať bratrancom indického čapátí, arménskej lavaš, či irackej lafy. Tak či onak, jeho chuť je nezameniteľná a hodí sa ku všetkému. K polievkam, k mäsu, ale aj k obyčajnému zeleninovému šalátu. Keď ho raz pripravíte, celkom si ho zamilujete.
400 g polohrubej múky
4 PL olivového oleja
2 ČL soli
2 PL sušeného droždia
200 ml vody
Vodu si ohrejte a nechajte v nej rozpustiť droždie. Počkajte približne 5 minút. Pridajte soľ, olivový olej a múku. Všetko dobre premiešajte a mali by ste dostať drobivé cesto.
Premietnite cesto na pracovnú dosku a vymieste ho. Musí byť pevné a hladké, kým sa tak stane, musíte ho miesiť približne 5-7 minút. Potom cesto vložte do misky, zakryte ho fóliou a nechajte v teple 1-2 hodiny. Za ten čas by malo zdvojnásobiť objem.
Cesto si po nakysnutí rozdeľte na 8 rovnakých častí. Z každého vyvaľkajte placku hrubú približne 5-7 cm. Netradičný chlieb môžete tepelne upraviť v rúre, ale aj na panvici. Ak si zvolíte prvú možnosť, predhrejte si rúru na 220 stupňov a pečte chlebové placky 3-7 minút. Musia vám napučať, ako bochníčky. Potom ich vyberte z plechu a ešte teplé zakryte suchou utierkou.
Ak sa rozhodnete ich robiť na panvici, prilejte na ňu trochu oleja a do rozohriateho vložte chleby na približne 2-3 minúty. Keď sa vám na chlebe spraví bublina, obráťte ho na druhú stranu.
Chlieb konzumujte najlepšie teplý, Môžete si ho naplniť vaším obľúbeným jedlom, alebo si z neho jednoducho odtŕhať. Prajeme dobrú chuť!
zdroj: babskeveci.sk (Monika), sovkusom.ru