Nepečený pudingový zákusok

(3 / 5)

Ak sa vám počas horúcich letných dní nechce tráviť čas v kuchyni pri sporáku, môžete si pripraviť zákusok aj bez pečenia. Lahodný pudingový krém a nadýchaná šľahačka, krehké sušienky s rumovou arómou a jemná kakaová posýpka. Perfektne vychladený dezert, ktorý padne vhod nielen ku poobednej káve.

Tento expresne rýchly zákusok si môžete pripraviť podľa nasledujúceho receptu. Potrebovať budete minimum surovín, ktoré máte iste doma a zopár minút.

Budeme potrebovať:

1 vanilkový alebo smotanový puding v prášku

400 ml mlieka

200 ml smotany na šľahanie

1 balenie vanilkového cukru

320 g kryštálového cukru

150 g práškového cukru

170 g masla

maslové sušienky (asi 45 až 50 kusov)

kakao alebo granko na posypanie

trochu mlieka a rumu (nemusí byť) na namáčanie sušienok

Postup:

Najprv je potrebné si uvariť krém, ktorý je jediná tepelne spracovaná časť zákusku. Práve preto je hotový naozaj expresne rýchlo. Do hrnca si vylejeme väčšiu časť z pripraveného mlieka (400 ml), asi tak trištvrtinu. Pridáme k nemu kryštálový a vanilkový cukor a zamiešame. Namiesto vanilkového cukru môžete použiť vnútro z vanilkového lusku. Hrniec dáme na sporák na mierny plameň a mlieko s cukrom necháme zohriať. Občas premiešame, aby sa nám cukor úplne rozpustil. Kým sa mlieko varí, v ďalšej nádobe si k zvyšku mlieka pridáme vajcia a všetko pomocou kuchynskej metličky rozšľaháme. Následne k mlieku s vajciami pridáme puding v prášku a znovu všetko rozmiešame. Keď už vidíme, že mlieko je v bode varu, ihneď ho stiahneme zo sporáka, aby sa nám nezačalo variť. Do takto horúceho mlieka potom vlievame puding rozmiešaný v mlieku a vajciach a stále energicky miešame, aby sa nám zmesi nezrazili. Hotovú zmes na uvarenie pudingu potom dáme znovu na sporák a na miernom plameni ďalej miešame. Varíme už klasický puding, takže miešame, pokiaľ nezhustne. Je dôležité miešať pomocou kuchynskej metličky, aby nám nevznikli hrudky. Ak by sa vám aj napriek tomu urobili, pokojne puding po uvarení rozmixujte pomocou ponorného mixéra na krémovú hustú hmotu.

Puding po uvarení necháme vychladnúť tak, že ho môžeme preliať do inej (nekovovej nádoby), aby rýchlejšie vychladol. Puding počas chladnutia sem-tam premiešame. Nielen že to urýchli proces chladnutia ale zabránime aj vzniku „pudingovej kožky“. Kým puding chladne, zmiešame si maslo, ktoré sme nechali zmäknúť pri izbovej teplote s práškovým cukrom. Pomocou mixéra si tieto ingrediencie vyšľaháme a keď nám puding vychladne, vyšľahané maslo vmiešame do neho.

Pripravíme si formu na pečenie alebo akúkoľvek väčšiu misu a jej dno vyložíme maslovými sušienkami. Pokvapkáme ich mliekom v ktorom rozmiešame trošku rumu alebo len rumovú arómu. Spodnú vrstvu len kvapkáme, no ďalšie vrstvy sušienok môžeme rýchlo do mlieka namáčať. Spodok tak bude o trošku tuhší a nebude sa drobiť. Na spodnú vrstvu sušienok potom natrieme časť krému. Zarovnáme ho a potom naukladáme ďalšiu vrstvu sušienok namáčaných v mlieku. Striedame až pokiaľ neminieme ingrediencie. Následne si poriadne vychladenú smotanu pomocou mixéra vyšľaháme. Vzniknutú šľahačku rozvrstvíme na posledné poschodie zo sušienok. Všetko potom posypeme kakaom, grankom alebo strúhanou čokoládou a dáme chladiť.

Ak chcete pripraviť krajší koláč a máte o pár minút viac času, krém nerozotierajte ale dajte ho do cukrárenského vrecka. Potom ho pekne „ďobkaním“ povytláčajte po celej sušienkovej vrstve. Rovnako ozdobte zákusok šľahačkou na povrchu. Bude vyzerať luxusnejšie. Ak chcete, do pudingovej vrstvy môžete zatlačiť aj tenučké kolieska banánov. Tie však najprv namáčajte do citrónovej šťavy, aby nezhnedli.

Po tom, čo zákusok stuhne ho môžeme krájať a podávať. Prajeme vám dobrú chuť!

 Jana, coolinarika.com

Chutil ti tento recept?

komentárov

x