Cookies torta je taká jednoduchá a taká chutná, že si ju zamilujete, aj keď sa sladkostiam snažíte odolávať. Túto nepečenú cookies tortu zvládne pripraviť aj začiatočnícka gazdinka a môže si byť stopercentne istá, že sa ľudia budú po nej zalizovať.
30ks maslových sušienok (obdĺžnikového tvaru)
120ml kávy
30ml koňaku
3 PL instantnej kávy
200g masla
150g práškového cukru
2-3 PL citrónovej šťavy
200g mascarpone
3 žĺtky
2 bielky
1 PL vanilkovej arómy
1 štipka soli
V menšom hrnci si ohrejte citrónovú šťavu, pridajte do nej 2 lyžice instantnej kávy a dobre rozmiešajte. Potom ju nechajte ochladiť. V miske si vyšľahajte 3 žĺtky s cukrom, bielky vyšľahajte do tuhej peny so štipkou soli. K žĺtkom pridajte ochladenú zmes z citrónovej šťavy a kávy a vanilkový extrakt. Na záver varechou primiešajte aj vyšľahané bielky.
6 sušienok si rozdrvte na prach a zmiešajte ich s maslom izbovej teploty a mascarpone. Dobre vyšľahajte, aby sa zmesi spojili. Do tejto zmesi pridajte celú žĺtkovo-kávovú zmes a ešte raz dobre premiešajte. Mal by vám vzniknúť hustý krém. Nechajte ho v chladničke odstáť zhruba 30 minút. Potom ho opäť vyberte a ešte raz premiešajte, pretože sušienky budú po polhodine mäkšie a lepšie sa spoja chute.
V šálke si zmiešajte horúcu kávu s koňakom, môžete ju aj osladiť ak chcete. Obdĺžnikový pekáč alebo formu vyložte papierom na pečenie. Sušienky si rozdeľte na 4 časti po 6 kusov. Najprv uložte za sebou prvých 6 sušienok. Na prvú vrstvu sušienok dajte prvú vrstvu krému a naň poukladajte ďalších 6 sušienok v rade za sebou. Na ne po lyžičkách nalievajte kávovo koňakovú zmes. Opäť dajte vrstvu krému a potom opäť vrstvu sušienok a takto choďte až kým vám sušienky nedôjdu. Nechajte si trochu krému, aby ste ním mohli obaliť celý obdĺžnik zákusku. Na vrh na ozdobu nasypte rozdrvené sušienky a prelejte ich trochou kávy. Nechajte v chladničke tuhnúť ideálne celú noc a potom režte po plátkoch. Prajeme dobrú chuť!
(M), sovkusom.ru