Nekysnuté šatôčky

Loading...
(3 / 5)

Máte chuť na mini sladké koláčiky? Po upečení ich hneď posypte práškovým cukrom. Tá vôňa sa šíri po celom byte a v našej rodine ich má rád každý. Väčšinou sa ich podarí upiecť aj 50. Do cesta síce ide droždie, no nemusíte čakať na kysnutie. Skvelý recept podľa ktorého piekli už naše staré mamy.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @sasenoksk on

Na nekysnuté šatôčky budeme potrebovať:

  • 200 gramov hladkej múky
  • 200 gramov polohrubej múky
  • 50 gramov cukru
  • 250 gramov masla
  • trošku soli
  • citrónová kôra
  • 3 žĺtka
  • 3 PL vlažnej šľahačkovej smotany
  • 30 gramov droždia
  • 1 PL cukru
  • trošku vlažného mlieka
  • rozpustené maslo s rumom na potretie

Postup:

  • Kvasnice si zmiešame s cukrom a pridáme trochu vlažného mlieka. Počkáme, kým nám trochu narastú. Potom kvások hneď zmiešame s ostatnými surovinami a vypracujeme cesto. Nenechávame ho kysnúť, no dáme ho na chvíľu do chladničky, aby bolo studené a dalo sa lepšie vyvaľkať.
  • Z vyvaľkaného cesta si povykrajujeme asi 3-4 mm hrubé štvorčeky a pridáme obľúbenú plnku. Tvarohová je ideálna, no môžete dať aj lekvár, prípadne makovú či orechovú. Všetky rohy štvorca spojíme k sebe a vytvarujeme koláčik v tvare šatôčky. Šatôčky rozložíme na plech a pečieme pri teplote 180 stupňov asi 20 minút. Koláčiky by nemali byť hnedé.
  • Keď ich vytiahneme z rúry, hneď ich potrieme maslom a rumom. Necháme túto hmotu vsiaknuť a poprášime alebo obalíme v práškovom cukre, ešte kým sú teplé.
Komentovať

Chutil ti tento recept?

komentárov

x