Ak máte radi všetky čokoládové zákusky, tieto rezy si okamžite zamilujete. Luxusný recept, kde koláčik vyzerá, ako keby ste tento zákusok kúpili v cukrárni. Toto je dezert, ku ktorému sa budete vždy radi vracať.
Na cesto
- 5 vajec
- 10 dkg cukru
- 3 kg kakaa
- 10 dkg múky
- 3 dkg džemu
- 15 dkg čokolády
Na plnku
- 10 dkg tmavej čokolády
- 5 dl šľahačky
Na polevu
- 10 – 15 dkg tmavej čokolády
- 0,5 dl šľahačky
Postup:
- Vajíčka si rozbijeme a oddelíme žĺtka od bielkov. Pomocou mixéru si zmiešame žĺtka s 1/3 cukru a 1 PL vody a až následne pridáme kakao. Bielka vyšľaháme osobitne so zvyškom cukru a následne dve tieto hmoty spojíme. Opatrne primiešavame bielka k žĺtkam. Na záver pridáme múku a vymiešame cesto.
- To nalejeme do plechu kde máme papier na pečenie a povrch uhladíme. Pečieme v predhriatej rúre na 180 stupˇov asi 35-40 minút. Upečené cesto vyberieme a necháme vychladnúť. Prerežeme priečne a pripravíme si plnku.
- Čokoládu roztopíme vo vodnom kúpeli a keď nám trochu vychladne, prilievame ju po častiach do vyšľahanej šľahačky tak, aby nám vznikol čokoládový krém.
- Do hrnca si ešte dáme džem a čokoládu, vytvoríme druhú plnku, ktorou najskôr natrieme prerezané cesto. Až na džemovú plnku ide šľahačka, potom opäť cesto a opäť šľahačka. Navrstviť si to môžeme podľa chute.
- Na vrch už príde len roztopená čokoládová poleva so smotanou. Stačí, keď ich spolu zmiešame v hrnci a polejeme navrstvený koláč. Ten necháme dobre schladiť a narežeme na kocky. Dobrú chuť.
Lucia M.