Najlepší jablkový koláč

Loading...
(0 / 5)

Receptov na jablkové koláče nájdete naozaj mnoho, no každý ho pripravuje trochu inak. V dnešnom recepte sa nachádza jedna špeciálna surovina a tou je biele víno. Niektorí hovoria, že práve vďaka nemu má koláčik lepšiu chuť a je vláčny a krehký zároveň. Ak nechcete dávať víno, dajte 2 lyžice kyslej smotany. Vďaka nej bude krásne chrumkavý. 

Na Najlepší jablkový koláč budeme potrebovať:

  • 1 kg jabĺk
  • 500 gramov polohrubej múky
  • 280 gramov masla
  • 160 gramov práškového cukru
  • 2 žĺtky
  • 1 dcl bieleho vína
  • prášok do pečiva
  • citrónová kôra
  • Zlatý klas
  • trošku kryšt. cukru
  • 1 vanilkový cukor

Postup:

  • Všetky suroviny na cesto si zmiešame a cesto necháme odpočívať v chlade. Medzitým si očistíme jablká, nastrúhame ich a udusíme v hrnci spolu s cukrom a vanilkovým cukrom. Prilejeme víno, necháme ho odpariť. Následne ešte pridáme Zlatý klas, povaríme a necháme vychladnúť. Kto chce, môže nasypať aj trošku škorice.
  • Polovicu cesta si rozvaľkáme a uložíme na vymastený a múkou vysypaný plech. Následne na cesto rozprestrieme vrstvu s jablkami a na vrch ušúľame mriežku. Koláč potrieme rozšľahaným vajíčkom a dáme piecť. Teplotu si nastavíme na 180 stupňov a pečieme, kým nie je na povrchu zlatistý, teda asi 20-25 minút. Na záver posypeme práškovým cukrom. Dobrú chuť.

Lucia M.

Komentovať

Chutil ti tento recept?

komentárov

x