Receptov na jablkové koláče nájdete naozaj mnoho, no každý ho pripravuje trochu inak. V dnešnom recepte sa nachádza jedna špeciálna surovina a tou je biele víno. Niektorí hovoria, že práve vďaka nemu má koláčik lepšiu chuť a je vláčny a krehký zároveň. Ak nechcete dávať víno, dajte 2 lyžice kyslej smotany. Vďaka nej bude krásne chrumkavý.
- 1 kg jabĺk
- 500 gramov polohrubej múky
- 280 gramov masla
- 160 gramov práškového cukru
- 2 žĺtky
- 1 dcl bieleho vína
- prášok do pečiva
- citrónová kôra
- Zlatý klas
- trošku kryšt. cukru
- 1 vanilkový cukor
Postup:
- Všetky suroviny na cesto si zmiešame a cesto necháme odpočívať v chlade. Medzitým si očistíme jablká, nastrúhame ich a udusíme v hrnci spolu s cukrom a vanilkovým cukrom. Prilejeme víno, necháme ho odpariť. Následne ešte pridáme Zlatý klas, povaríme a necháme vychladnúť. Kto chce, môže nasypať aj trošku škorice.
- Polovicu cesta si rozvaľkáme a uložíme na vymastený a múkou vysypaný plech. Následne na cesto rozprestrieme vrstvu s jablkami a na vrch ušúľame mriežku. Koláč potrieme rozšľahaným vajíčkom a dáme piecť. Teplotu si nastavíme na 180 stupňov a pečieme, kým nie je na povrchu zlatistý, teda asi 20-25 minút. Na záver posypeme práškovým cukrom. Dobrú chuť.
Lucia M.