Biskupský chlebíček je snáď najznámejšou domácou maškrtou, ktorá nezaťaží žalúdok, nezalejte naše telo cukrom a pritom je v podstate príjemným osviežením každého posedenia pri dobrej káve alebo čaji. Ak robíte biskupský chlebíček tradične s vlašskými orechmi, skúste ich nahradiť mandľami. Uvidíte, že aj chuť bude mať odrazu celkom iný rozmer.
3 vajcia
200g hnedého cukru
480g polohrubej múky
1 balíček prášku do pečiva
50g mandlí
50g hrozienok
Múku si preosejte s práškom do pečiva, celé vajcia vyšľahajte s cukrom. Kým ešte vajíčka šľaháte, pridajte do zmesi polovicu múky, potom cesto miešajte už len lyžičkou. Pridajte doň mandle nasekané na menšie kúsky, alebo aj celé a hrozienka. Zostávajúcu múku si vysypte na dosku a do stredu múky vylejte cesto. Teraz ho vypracujte už len rukami. Cesto by malo byť mäkké ako plastelína, no nemalo by sa lepiť na ruky. Vymodelujte z neho valce ľubovoľnej dĺžky a dajte piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov na 25 minút. Potom plech vyberte a valce nakrájajte na kolieska hrubé asi 2 cm. Všetky kúsky položte späť na plech a dajte na program sušenia ešte na 5-10 minút. Biskupský chlebíček uložte do uzatvárateľnej škatule. Prajeme dobrú chuť!
zdroj titulnej fotky: instagram, (M)