Najjednoduchšie makové rezy

Loading...
(3.1 / 5)

Nepoznám jednoduchší recept. Postačí vám len zopár surovín a dokonca nemusíte vyťahovať ani kuchynskú váhu. Všetky ingrediencie si „odvážite“ pomocou lyžice. Koláč, ktorý máte hotový bleskovo je tak krehký a jemný, že v ústach sa doslova rozpadáva. Korpus môžete využiť aj pri pečení torty, je jednoducho fantastický! Krémová vanilková plnka a bohatá čokoládová poleva je už len čerešničkou na torte. Makové rezy vám zmiznú zo stola behom pár minút.

Milovníci maku by za tento makový rez dali všetko. Je skutočne návykový. Jeden či dva kúsky nikdy nestačia. Pripravte rodine alebo priateľom jednoduchý, no famózny makový rez s vanilkovým krémom.

Budeme potrebovať:

Na korpus

6 bielkov

3 polievkové lyžice strúhaného kokosu

3 polievkové lyžice cukru

vanilková aróma

5 polievkových lyžíc maku

10 polievkových lyžíc hladkej múky

15 g prášku do pečiva

5 polievkových lyžíc mlieka

Na krém

4 žĺtky

vanilková aróma

1 vrecúško vanilkového pudingu

500 ml mlieka

6 polievkových lyžíc cukru

250 g masla

Na polevu

100 g horkej čokolády

1 lyžička oleja alebo trochu masla

Postup:

Najprv si začneme pripravovať zmes na korpus. V mise si mixérom vyšľaháme všetky bielky, pokiaľ nedostaneme nadýchaný biely sneh. Následne do neho pridáme cukor a ešte rozšľaháme. Potom pridávame ostatné ingrediencie, ktoré už nešľaháme mixérom ale miešame ručne. Pridáme mak i kokos a zamiešavame tak, aby sme nerozbili sneh. Opatrne zdola nahor zľahka vmiešavame aj preosiatu hladkú múku, v ktorej sme ešte predtým dôkladne rozmiešali prášok do pečiva. Na záver pridáme vanilkovú arómu a mlieko. Všetko znovu premiešame a pripravenú zmes vylejeme na plech na pečenie. Formu (v tomto prípade 24 x 30 cm) vystelieme papierom na pečenie a môžeme aj namazať olejom. Potom do nej vylejeme všetku pripravenú zmes a pečieme v rúre vyhriatej na 200 stupňov asi 10 až 15 minút. Po upečení necháme korpus úplne vychladnúť a následne ho rozrežeme na tri rovnaké vrstvy.

Kým sa nám v rúre pečie korpus, môžeme pripravovať krém. V mise si zmiešame žĺtky s cukorm a šľaháme ich, pokiaľ nevznikne svetlá nadýchaná hmota. Potom k nim vysypeme vanilkový puding v prášku a kuchynskou metličkou ho v zmesi poriadne rozmiešame, aby nám nevznikli hrudky. Potom pridáme vanilkovú arómu a mlieko a celú zmes ešte raz poriadne premiešame. Následne ju vylejeme do hrnca a zahrievame na miernom plameni. Stále miešame ako pri varení pudingu, až pokiaľ nám zmes nezhustne. Potom ju odtsavíme a necháme vychladnúť. Do zmesi, ktorá nám vychladla primiešame zmäknuté (nie roztopené) maslo, ktoré môžeme nakrájať na malé kocky. Vmiešame ho do pudingovej zmesi a získame tak krémovú plnku (miešame aspoň 3 minúty).

Nalámané kúsky čokolády s trochou oleja alebo masla miešame vo vodnom kúpeli, pokiaľ sa čokoláda celkom nerozpustí. Keď máme pripravenúu aj poslednú časť, môžeme si zložiť makové rezy dokopy. Na spodnú vrstvu korpusu natrieme polovicu krému a rovnomerne ho rozotrieme. Potom na vrch položíme ďalšiu vrstvu korpusu a rozotrieme zvyšok krému. Tretiu vrstvu korpusu na krém mierne zatlačíme a polejeme čokoládovou polevou. Necháme stuhnúť aspoň 2 až 3 hodiny v chladničke a môžeme podávať.

Prajeme vám dobrú chuť!

 zdroj titulnej fotky: youtube, Jana, takprosto.cc

Chutil ti tento recept?

komentárov

x