Poznáte jablkový koláč Tarte Tatin? Ide o obrátený karamelový zákusok, ktorý je veľmi jednoduchý na prípravu. Potrebovať budete len pár surovín, všetky mávate bežne doma. Ak vám ešte z jesene ostali jabĺčka, tento koláč je skvelá voľba. Mali sme ho už dvakrát za posledný týždeň.
Na prípravu budeme potrebovať:
- 5 stredne veľkých jabĺk
- 100 gramov trstinového cukru
- 2-3 lyžice masla
- 1 lístkové cesto
- vajíčko na potretie
Postup:
- Jablká si ošúpeme a nakrájame na tenké mesiačiky. V hrnci si najskôr roztopíme cukor a za stáleho miešania pridáme maslo. Vytvoríme hustý karamel.
- Pripravíme si okrúhlu formu, kde na spodok dáme pár lyžíc karamelu. Naň poukladáme jablká a na jablká dáme cesto. Keďže je v tvare obdĺžnika, prispôsobíme ho ručne. Cesto na okrajoch povtláčame do formy.
- Na vrchu ho potrieme vajíčkom. Pečieme v rúre pri teplote 180 stupňov asi 30 minút. Keď nám koláč vychladne, tak ho preklopíme jablkami smerom hore. Skladujeme v chladničke, podávame na druhý deň. Dobrú chuť.