Morčacie prsia v syrovej omáčke

(4 / 5)

Pripravte si veľmi ľahký obed v každom zmysle slova. Nebudete sa po ňom cítiť ťažko, no zároveň vás zasýti a jeho príprava je tiež veľmi jednoduchá. Celé varenie vám zaberie pár minút a potrebovať budete len niekoľko surovín. Aj tie však stačia na vykúzlenie skutočnej kulinárskej špeciality. 

Pripravte si šťavnaté a ľahké hydinové mäso v chutnej syrovej omáčke.

Budeme potrebovať:

500 g kuracích alebo morčacích pŕs

80 g tenučko krájanej slaniny (alebo Prošuto)

180 ml smotany na šľahanie

90 g plesnivého syra (Gorgonzola alebo Niva)

1/2 polievkovej lyžice jemne krájanej petržlenovej vňate alebo bazalky

zopár cherry paradajok

soľ a čierne korenie podľa chuti

1 kávová lyžička olivového oleja

Postup:

Na prípravu môžeme použiť kuracie alebo morčacie prsia. Mäso je potrebné poriadne umyť a následne ho prekrojiť na tenšie polovice. Keď máme mäso pozdĺžne rozkrojené, môžeme ho nakrájať na ešte menšie kúsky. Potom ho zabalíme do igelitového vrecúška a jemne ho tĺčikom naklepeme. Mali by sme získať filety o hrúbke asi 7 mm. Vďaka tomu bude mäso hotové expresne rýchlo a bude lahodne prepečené. Následne každý kúsok mäsa jemne osolíme a okoreníme. So soľou opatrne, pretože aj syr aj slanina, ktorú v recepte využijeme sú už dostatočne slané. Keď máme kúsky nakorenené, každý jeden obalíme v plátku slaniny alebo Prošuta.

na panvicu si dáme lyžičku olivového oleja. Stačí len máličko, keďže slanina ešte pustí tuk. Olej rozotrieme po celej ploche panvice. Keď je panvica dobre rozohriata, môžeme na ňu ukladať jednotlivé filety zabalené v slanine. Smažíme na veľkom plameni z oboch strán, až pokiaľ sa slanina jemne nespraží. Mala by byť chrumkavá a miestami spečená do tmavohneda. Vtedy môžeme mäso kúsok po kúsku povyberať. Ak chcete mať jedlo pripravené s menším obsahom tuku, výpek môžete vyliať a panvicu vysušiť papierovou utierkou. V opačnom prípade výpek v panvici nechajte a zalejte ho smotanou na šľahanie. Na malom plameni potom neustále miešame, pokiaľ sa smotana nezohreje. Pridáme trošku soli a čierneho korenia, prípadne iných korenín alebo bylín. Následne si nakrájame syr Gorgonzola na kocky a pridáme ho k smotane. Miešame stále na malom plameni, pokiaľ sa naám syr nerozpustí.

Keď je syr rozpustený a omáčka vrie, pridáme do panvice znovu všetky plátky mäsa oblaeného v slanine. Necháme zohriať v omáčke asi 1 minútu a na konci posypeme na jemno nakrájanou petržlenovou vňaťou alebo bazalkou. Vypneme sporák a panvicu zakryjeme na minútku pokrievkou. Podávať môžeme so zemiakmi alebo len so zeleninou. Prajeme vám dobrú chuť!

Jana, kwestiasmaku.com

Chutil ti tento recept?

komentárov

x