Moravské koláče

Loading...
(4.5 / 5)

Máte radi Moravské koláče? Tvarohové, makové a dokonca aj orechové. Tento recept pochádza priamo z Moravy a dedí sa už celé desaťročia. Sú jemné, nadýchané a veľmi chutné.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Veronika Pavlíková (@verupavlik) on

Na Moravské koláče budeme potrebovať:

Cesto

  • 500 gramov hladkej múky
  • 200 ml oleja
  • 250 ml mlieka
  • 3 žĺtky
  • 1 kocka droždia
  • 100 gramov cukru

Tvarohová plnka

  • 500 gramov tvarohu
  • 2 žĺtky
  • 1 vanilkový cukor
  • 1 PL cukru
  • hrozienka
  • džem

Postup:

  • Trochu mlieka si ohrejeme a vymiešame s lyžicou cukru a droždím. Kvások necháme postáť, aby zväčšil objem. Následne ho pridáme k ostatným surovinám a vypracujeme kysnuté cesto. Miesime ho poriadne dlho, aby bolo nadýchané a aby sa nám všetky suroviny spojili. Necháme ho kysnúť asi hodinu.
  • Následne cesto vyvaľkáme a povykrajujeme si krúžky, ktoré naukladáme na plech. V každom krúžku urobíme priehlbinku, aby sme mohli navrstviť aj plnku a lekvár. 
  • Tvarohovú plnku urobíme veľmi jednoducho, stačí, ak zmiešame všetky suroviny. Plnku dáme do stredu každého koláča a do stredu pridávame aj lekvár. Nebojíme sa dať plnky dostatočné množstvo, aby neboli koláče suché. Koláče aj s plnkou necháme ešte 20 minút kysnúť. Pečieme pri teplote 170 stupňov, kým nemajú zlatistý povrch. Po upečení môžete koláčiky potrieť na bokoch studenou vodou, nevysušia sa. Dobrú chuť.
Komentovať

Chutil ti tento recept?

komentárov

x