Máte radi Moravské koláče? Tvarohové, makové a dokonca aj orechové. Tento recept pochádza priamo z Moravy a dedí sa už celé desaťročia. Sú jemné, nadýchané a veľmi chutné.
Cesto
- 500 gramov hladkej múky
- 200 ml oleja
- 250 ml mlieka
- 3 žĺtky
- 1 kocka droždia
- 100 gramov cukru
Tvarohová plnka
- 500 gramov tvarohu
- 2 žĺtky
- 1 vanilkový cukor
- 1 PL cukru
- hrozienka
- džem
Postup:
- Trochu mlieka si ohrejeme a vymiešame s lyžicou cukru a droždím. Kvások necháme postáť, aby zväčšil objem. Následne ho pridáme k ostatným surovinám a vypracujeme kysnuté cesto. Miesime ho poriadne dlho, aby bolo nadýchané a aby sa nám všetky suroviny spojili. Necháme ho kysnúť asi hodinu.
- Následne cesto vyvaľkáme a povykrajujeme si krúžky, ktoré naukladáme na plech. V každom krúžku urobíme priehlbinku, aby sme mohli navrstviť aj plnku a lekvár.
- Tvarohovú plnku urobíme veľmi jednoducho, stačí, ak zmiešame všetky suroviny. Plnku dáme do stredu každého koláča a do stredu pridávame aj lekvár. Nebojíme sa dať plnky dostatočné množstvo, aby neboli koláče suché. Koláče aj s plnkou necháme ešte 20 minút kysnúť. Pečieme pri teplote 170 stupňov, kým nemajú zlatistý povrch. Po upečení môžete koláčiky potrieť na bokoch studenou vodou, nevysušia sa. Dobrú chuť.