Mini škvarkové pagáčiky

(5 / 5)

Chutné na raňajky, desiatu ale aj k vínu, či pivu. Oškvarkové pagáče chutia každému a recepty sa medzi gazdinkami šíria rýchlosťou blesku. Tento recept je tradičný, no s ním sa vždy podaria. Aký je ten váš? Napíšte nám do komentárov.

Budeme potrebovať:

300 gramov polohrubej múky

300 gramov hladkej múky

250 gramov pomletých oškvarkov

250 gramov masla

1 vajíčko

1 žĺtok

250 gramov pochúťkovej smotany

1 lyžica soli

1 lyžica cukru

45 gramov kvasníc

1 dcl mlieka

na potretie jedno vajíčko

Postup:

Múku si preosejeme do misky a pridáme pokrájané a zmäknuté maslo. Dobre pomiešame. V inej miske si pomocou mixéru dobre vyšľaháme smotanu, soľ, vajíčka a žĺtok. Celú túto hmotu prilejeme k múke s maslom a opäť premiešame. Do cesta teraz primiešame rozrobený kvások. Pridáme rozomleté škvarky a vypracujeme cesto. Cesto musí byť vláčne, ani tuhé ani riedke. Misku prekryjeme utierkou a necháme aj s cestom 40 minút odpočívať na teplom mieste.

Vykysnuté cesto si rozdelíme na 4 časti a každú z nich rozvaľkáme na plát. Z každého plátu si povykrajujeme krúžky veľkosti, akej chceme, nám chutia maličké.

Pagáčiky poukladáme na plech a potrieme vajíčkom. Vložíme ich do rúry, ktorá je vyhriata na teplotu asi 70 stupňov Celzia a pečieme 10 až 15 minút. Po tomto čase zvýšime teplotu na 120 stupňov Celzia a pečieme ďalších asi 15 minút. Pagáčiky necháme trochu vychladnúť a môžeme podávať. Dobrú chuť.

zdroj titulnej fotky: instagram, Lucia M.

Chutil ti tento recept?

komentárov

x