300 gramov polohrubej múky
300 gramov hladkej múky
250 gramov pomletých oškvarkov
250 gramov masla
1 vajíčko
1 žĺtok
250 gramov pochúťkovej smotany
1 lyžica soli
1 lyžica cukru
45 gramov kvasníc
1 dcl mlieka
na potretie jedno vajíčko
Múku si preosejeme do misky a pridáme pokrájané a zmäknuté maslo. Dobre pomiešame. V inej miske si pomocou mixéru dobre vyšľaháme smotanu, soľ, vajíčka a žĺtok. Celú túto hmotu prilejeme k múke s maslom a opäť premiešame. Do cesta teraz primiešame rozrobený kvások. Pridáme rozomleté škvarky a vypracujeme cesto. Cesto musí byť vláčne, ani tuhé ani riedke. Misku prekryjeme utierkou a necháme aj s cestom 40 minút odpočívať na teplom mieste.
Vykysnuté cesto si rozdelíme na 4 časti a každú z nich rozvaľkáme na plát. Z každého plátu si povykrajujeme krúžky veľkosti, akej chceme, nám chutia maličké.
Pagáčiky poukladáme na plech a potrieme vajíčkom. Vložíme ich do rúry, ktorá je vyhriata na teplotu asi 70 stupňov Celzia a pečieme 10 až 15 minút. Po tomto čase zvýšime teplotu na 120 stupňov Celzia a pečieme ďalších asi 15 minút. Pagáčiky necháme trochu vychladnúť a môžeme podávať. Dobrú chuť.
zdroj titulnej fotky: instagram, Lucia M.