Kto by si nespomenul na tie skvelé chvíle, kedy v detstve zobral do ruky makovník, pohár mlieka a stačilo to až do obeda. Presne na takéto momenty sa nedá zabudnúť a presne preto je chvályhodné, ak v rodinách medzi sebou zachovávame staré tradície. Medzi tie nepochybne patrí aj domáca kuchyňa. Každý ju má inú a každá z nás robí makový závin iným spôsobom. Inšpirovať sa, prípadne vyskúšať recept od susedky nikdy nie je na škodu a preto vám dnes prinášame jednu chutnú variantu z dedinského prostredia s poriadnou dávkou maku.
Na mini makovníky budeme potrebovať:
- 500 gramov polohrubej múky
- 30 gramov čerstvých kvasníc
- 250 ml mlieka
- 1 PL kryštálového cukru
- 1 vajce
- 80 ml oleja
- štipka soli
Na plnku
- 250 gramov maku
- 220 gramov cukru
- roztopené maslo podľa chuti
- ½ l vody
- štipka soli
- 1 vajce
- 1 PL mlieka
Mini makovníky pripravíme nasledovne:
- V prvom rade si treba pripraviť kvások. Do misky dajte rozdrvené droždie, zalejte ho teplým mliekom a pridajte cukor. Nechajte vykysnúť na teplom mieste asi 10 minút. Medzitým si v miske zmiešajte múku, štipku soli, celé vajce a olej a potom prilejete kvások.
- Rukami vypracuje cesto, poprášte ho múkou a zakryte utierkou. Nechajte podkysnúť asi 30 minút na teplom mieste a zatiaľ si pripravte šťavnatú makovú plnku. Vykysnuté cesto vyvaľkajte na pomúčenej doske a naplňte plnkou. Cesto si môžete rozdeliť na 2 až 4 časti, pracujte od oka podľa toho, koľko máte plnky a koľko cesta.
- Mak zalejte vriacou vodou a varte asi 20 minút. Prepláchnite ho cez sitko a jemnú tkaninu, aby odtiekla voda, no mak ostal. Potom ho 2-3 krát prebehnite cez mlynček na mak. V miske mak zmiešajte s cukrom a soľou a natrite ho na rozvaľkané tenké cesto.
- Potom ho zalejte roztopeným maslom, aby bola plnka šťavnatá a chutná. Zrolujte záviny obvyklým spôsobom, nakrájajte na jednotlivé slimáky a dajte ich na pekáč vymastený olejom. Na záver si už len rozmiešajte vajcia s mliekom a potrite ním vrch závinov, aby nepopraskali. Pečte v rúre vyhriatej na 200 stupňov zhruba 20-25 minút. Prajeme dobrú chuť!
Lucia M.