Ostalo vám ešte nejaké droždie? Pripravte si tieto úžasné mini kakaovníky a tvarožníky. Kto má rád, môže cesto naplniť aj makovou, orechovou alebo škoricovou plnkou. Sú skvelé na raňajky alebo desiatu, prípadne namiesto koláča na plechu. Z cesta pripravíte aj jeden celý závin, chutiť bude rovnako dobre.
Na mini kakaovníky a tvarožníky budeme potrebovať:
- 500 gramov polohrubej múky
- 30 gramov čerstvých kvasníc
- 250 ml mlieka
- 1 PL kryštálového cukru
- 1 vajce
- 80 ml oleja
- štipka soli
Na plnku
- granko
- jemný tvaroh
- vanilkový cukor
- roztopené maslo
- vajíčko+mlieko na potretie
Postup:
- V prvom rade si treba pripraviť kvások. Do misky dajte rozdrvené droždie, zalejte ho teplým mliekom a pridajte cukor. Nechajte vykysnúť na teplom mieste asi 10 minút. Medzitým si v miske zmiešajte múku, štipku soli, celé vajce a olej a potom prilejete kvások.
- Rukami vypracuje cesto, poprášte ho múkou a zakryte utierkou. Nechajte podkysnúť asi 30 minút na teplom mieste a zatiaľ si pripravte tvarohovú plnku. Tvaroh vymiešajte s cukrom, pridať môžete aj hrozienka.
- Vykysnuté cesto vyvaľkajte na pomúčenej doske a naplňte plnkou. Cesto si môžete rozdeliť na 2 až 4 časti, pracujte od oka podľa toho, koľko máte plnky a koľko cesta.
- Každé cesto natrite tvarohovou plnkou alebo posypte grankom. Najskôr ho ale potrite roztopeným maslom.
- Zrolujte záviny obvyklým spôsobom, nakrájajte na jednotlivé slimáky a dajte ich na plech. Na záver si už len rozmiešajte vajcia s mliekom a potrite ním vrch závinov, aby nepopraskali. Pečte v rúre vyhriatej na 200 stupňov zhruba 20-25 minút. Prajeme dobrú chuť!
Lucia M.