Vianočka patrí medzi tradičné sladké pečivo, ktoré je ideálne na raňajky, prípadne večeru. Ak ju máte radi, určite vyskúšajte tento recept od pani Milky. Je obrovská, naje sa z nej celá rodina a vydrží vám niekoľko dní. Ak ju pečiete len na sviatky, tento recept si určite odložte.
Na vianočku budeme potrebovať:
- 1,5 kg polohrubej múky
- 1 vajíčko
- 2 ž=ltky
- 1/2 ČL soli
- 5 PL cukru
- 2 kocky droždia
- 9 dcl mlieka (podľa potreby aj viac)
- 12 dkg masla
Postup:
- Pripravíme si kvások a necháme vykysnúť. Všetky sypké suroviny zmiešame. Žĺtka rozhabarkujeme v mlieku a pridáme k sypkým surovinám, pridáme kvások a rozpustené maslo. Všetko premiešame a vypracujeme cesto, ktoré necháme kysnúť asi 1 hodinu.
- Vykysnuté cesto rozdelíme na dve časti. Prvú časť rozdelíme na 5 dielov, z ktorých si vypracujeme 5 dlhých valčekov a spletieme ich do vrkoča. Prenesieme do pekáča, vyloženého papierom na pečenie. Druhú časť si rozdelíme na 7 dielov, tiež vypracujeme 7 dlhých valčekov a spletieme vrkoč, ktorý prenesieme na prvý spletený vrkoč a necháme podkysnúť
- Tesne pred pečením potrieme vianočku vajíčkom, do ktorého sme pridali 2 PL vody. Pečieme 60 minút. Vkladáme do rúry nahriatej na 200 stupňov, potom teplotu znížime na 180 a pečieme 15 minút.
- Vtedy vrch prikryjeme papierom na pečenie a pečieme ešte 10 minút pri tej istej teplote, potom teplotu znížime na 160 a pečieme ešte 35 minút. Vianočku vyberieme z rúry a potrieme vodou, do ktorej sme pridali 1 PL cukru. Necháme ju ešte 15 minút v pekáči, potom ju vyberieme na podložku a necháme voľne dýchať 20 minút. Potom stačí prikryť utierkou. Dobrú chuť.