Medovo-orechové rezy

Loading...
(4.6 / 5)

Medový zákusok má mnoho podôb, no takýto fantastický medový rez v kombinácii s chutnými orechmi ste ešte nemali! U nás je rodinnou tradíciou a zvyknem ho pripravovať nie len počas Vianoc ale aj pred sviatkami. Cesto je veľmi jemné a mäkučké a krém lahodný a nie presladený. Fantastické spojenie chutí, ktoré padne vhod každému milovníkovi sladkých dobrôt. Príprava nie je náročná a pomocou nasledujúceho receptu ho hravo zvládne istotne každý.

Ak ešte neviete, čo upiecť na Vianoce, máme pre vás skvelý tip! Medovo-prechový zákusok nádherne rozvonia kuchyňu a poteší aj ten najnáročnejší jazyk gurmánov.

Budeme potrebovať:

Na cesto

400 g polohrubej múky

150 g cukru

3 polievkové lyžice mlieka

1 vajce

1 lyžička sódy bikarbóny

30 g masla

2 polievkové lyžice medu

3 polievkové lyžice kakaa

Na krém

2 žĺtky

300 ml mlieka

100 g cukru

2 polievkové lyžice hladkej múky

vanilková aróma

mleté orechy

Na polevu

150 g čokolády

1 polievková lyžica masla

Postup:

Najprv si pripravíme zmes na medové cesto. V hrnci si zmiešame med, cukor, mlieko a maslo a za občasného miešania túto zmes zohrejeme, no nesmieme ju variť. Následne ešte do teplej zmesi primiešame vajce a znovu miešame. Túto maslovú zmes necháme chladiť a prejdeme k príprave sypkých surovín. V mise si zmiešame múku so sódou bikarbónou a kakaom. Následne k nej pridáme vychladenú maslovú hmotu a všetko dobre miešame, pokiaľ nevymiesime hutné cesto. To si potom rozdelíme na viacero častí podľa toho, koľko vrstiev zákuska chceme a rozvaľkáme ho na pomúčenej doske. Každá vrstva by mala mať hrúbku 4 až 5 mm. Pripravíme si plech, ktorý vystelieme papierom na pečenie, uložíme naň medový plát a pečieme asi 8 minút v rúre vyhriatej na 180 stupňov. Po upečení necháme medové pláty vždy vychladnúť.

Krém začneme pripravovať žĺtkami, ktoré si vyšľaháme s cukrom. Nad parou si následne šľaháme žĺtka zmiešané s mliekom a múkou a pridáme aj vanilkovú arómu. Keď máme krém hotový, necháme ho vychladnúť a potom k nemu primiešame maslo, ktoré sme predtým vyšľahali. Maslo primiešavame postupne a po zmiešaní máme krém úplne hotový.

Na záver si každý medový plát natrieme krémom a posypeme mletými orechmi. Posledný (vrchný) medový plát polejeme čokoládovou polevou (čokoládu roztopíme vo vodnom kúpeli s maslom) a celý medový zákusok necháme na noc chladiť, aby nám medové pláty poriadne zmäkli.

Prajeme vám dobrú chuť!

zdroj titulnej fotky: instagram, Jana, ketkes.com

Chutil ti tento recept?

komentárov

x