Medovo-orechové rezy

Loading...
(3 / 5)

Tieto medovo-orechové rezy sa u nás doma pripravujú už roky a nikdy nesmú chýbať práve počas veľkonočných sviatkov. Nie sú prehnane sladké a vďaka tomu, že nie sú plné krémovej plnky vydržia podstatne dlhšie ako krémové zákusky. Milovníci orechov ich iste ocenia. Pripravíte si ich jednoducho vďaka nasledujúcemu receptu.

Pri príprave týchto rezov si vystačíte len so základnými surovinami, takže nadmerne nezaťažíte svoju peňaženku. Cesto je po upečení krehučké a chuť a vôňa orechov a medu priam neodolateľná.

Budeme potrebovať:

Na cesto

100 g margarínu na pečenie

350 g hladkej múky

50 g cukru

1 vajce

1 žĺtok

2 lyžice medu

2 lyžice mlieka

1 kávová lyžička sódy bikarbóny

Na vrch

125 margarínu na pečenie

50 g cukru

2 lyžice medu

250 g vlašských orechov

200 g marmelády (čím tuhšia, tým lepšie)

Postup:

Táto verzia je ideálna na sviatky, keďže v rezoch nie je žiaden krém (iba marmeláda) a zákusok tak vydrží dobre uskladnený podstatne dlhšie, ako zákusky s krémom. Ak chcete inokedy tieto orechovo-medové rezy oživiť, namiesto marmelády do nich dajte akúkoľvek vanilkovú alebo smotanovú plnku. Tiež sa k týmto rezom veľmi hodí.

Najprv si pripravíme cesto. Zohrejeme si mlieko a rozmiešame v ňom sódu bikarbónu, aby sme vytvorili spenenú tekutinu. Do misy si dáme margarín, ktorý sme nechali zmäknúť pri izbovej teplote, vajce, vaječný žĺtok, cukor, med a následne pridáme preosiatu múku a mlieko so sódou. Všetko spolu pomocou mixéra vymiešame, pokiaľ nezískame hutnú hmotu. Tú potom dáme na podložku posypanú múkou a miesime cesto. Keď ho chvíľu vypracujeme, rozdelíme ho na 2 časti. Cesto by malo byť hladké, bez hrudiek a pomerne elastické.

Na tento recept bol použitý plech na pečenie s rozmermi 22 x 27 cm v ktorom pečieme 2 vrstvy cesta (ideálne je, ak máte 2 rovnaké formy, keďže to urýchli prípravu). Jednu polovicu cesta rozvaľkáme na tenký plát na papieri na pečenie. Spolu s papierom ho potom preložíme do pripravenej formy a pomocou vidličky do neho urobíme zopár dierok, aby nám nepopraskalo. Vložíme ho do rúry a pečieme na 180 stupňoch asi 15 minút. Kým sa cesto pečie, druhé cesto si rozvaľkáme rovnako a vložíme ho aj s papierom do druhej formy (alebo čakáme, kým upečieme prvé cesto a využijeme jednu formu) a popicháme vidličkou. V hrnci si rozpustíme margarín spolu s cukrom a medom a do teplej zmesi vysypeme vlašské orechy nasekané na väčšie kúsky. Chvíľu miešame, kým sa nevytvorí hustejšia masa a ešte horúcu zmes vylejeme na pripravené surové cesto v druhej forme. Rovnomerne ho rozotrieme na celú plochu a následne pečieme tiež pri teplote 180 stupňov asi 15 minút.

Po upečení samotného cesta i cesta s orechami ich necháme vychladnúť. Čisté cesto natrieme marmeládou a následne naň položíme cesto s orechami. Rukami opatrne popritláčame a vložíme do chladničky (môžeme zaťažiť) asi na hodinu. Po stuhnutí môžeme podávať.

Prajeme vám dobrú chuť!

zdroj titulnej fotky: instagram, Jana, przepisy.pl

Chutil ti tento recept?

komentárov

x