Matcha bábovka

Loading...
(4 / 5)

Matcha je označovaná ako kráľovná medzi zelenými čajmi. Pre tých, ktorí sa s Matchou ešte nestretli, ide o zelený prášok, ktorý vzniká rozomieľaním tých najkvalitnejších čajových listov. Má mnoho priaznivých účinkov a hlavne pre nás dámy je dôležitá jej schopnosť spaľovania tukov. 

Ide o obradný čaj, ktorý má za sebou úžasnú históriu spojenú so životom budhistických mníchov a samurajov. Tento druh čaju bol už dávno používaný ako meditačný nástroj, ktorý prináša pokoj a harmóniu. Jeho príprava je však pomerne zdĺhavá. Ja som sa preto rozhodla využiť účinky tohto fantastického čaju pri pečení – do bábovky. Bábovka je zelená a tým je aj omnoho zaujímavejšia, než tá klasická. Vláčne cesto, spojené s chuťou zdravej Matche si vás získa hneď. Posúďte sami a ochutnajte ju.

Budeme potrebovať:

Veronika/receptik.sk
  • 4 vajíčka
  • 4 PL kokosového oleja
  • 1,5 sáčku kypriaceho prášku
  • 5 ČL Matche
  • 1 vanilkový cukor
  • 300 ml mlieka
  • 400 g polohrubej múky
  • 250 g trstinového alebo stéviového cukru
  • ovocie alebo čokoláda, kakao na vylepšenie chuti

Postup:

  • Z takéhoto množstva cesta som vytvorila dve menšie bábovky, ale závisí to od formy a toho, koľko hladných ľudí máte v domácnosti.
  • Do väčšej misy si vlejeme všetky ingrediencie, okrem Matche, pričom je z hľadiska praktickosti najlepšie začať vlievaním mlieka, pretože ak pôjde najskôr múka, alebo cukor, miešanie cesta bude sťažené. Takže vložíme do nej všetky ingrediencie okrem spomínanej Matche a elektrickým mixérom ich zmiešame do hladkého cesta. Následne si v malej miske môžeme Matchu roztlačiť, ak by sa nám spravili v nej také malé guličky, ale nie je to nevyhnutnosťou. Potom mixérom znovu zmiešame cesto.
  • Formu na bábovku si polejeme z vnútornej strany olejom – akýmkoľvek a zbytočný olej necháme odkvapkať na chvíľu. Potom do formy nasypeme múku, pokojne tú istú polohrubú, z ktorej sme robili cesto. Pri omúčnení bábovkovej formy je dobré začať sypať múku na stredný „ostrovček“ formy, pre jednoduchšiu manipuláciu.
  • Potom cesto vlejeme do formy. Môžeme do nej pridať napríklad nakrájané jahody, hrušky, maliny, alebo akékoľvek ovocie, ktoré máte radi. Samozrejme, môžete pridať čokoľvek iné, napríklad mandle, oriešky, keksíky, čokoládu…
Veronika/receptik.sk
  • Ak chcete mať ovocie v strede cesta, odporúčam spraviť vrstvenie – najprv jedna vrstva cesta, potom ovocie a ovocie znovu zaliať ďalším cestom. Tak isto aj v prípade čokolády, či kakaa. Ak chcete mať čokoládový pásik, aký je v tejto bábovke, iba nasypte granko, alebo kakao a zalejte znovu cestom, ale ak chcete mať čokoládové cesto tak vidličkou môžete spomínané kakao alebo granko zmiešať s cestom, čím vám vznikne kakaové cesto.
Veronika/receptik.sk
  • Dáme piecť do vopred zohriatej rúry na 200 stupňov, cca na 25 minút, pričom však stále cesto kontrolujeme, pretože každá rúra môže mať inú intenzitu ohrievania.
Veronika/receptik.sk
  • Po dopečení necháme bábovku vychladnúť na 5 minút a až potom ju vyklopíme, aby vypadla z formy v celku. AK máte chuť, môžete ju poliať čokoládou, alebo pudingom, no samotná je tiež výborná.
Veronika/receptik.sk

Veronika

Chutil ti tento recept?

komentárov

x