Grécka kuchyňa okrem mnohého iného miluje a priam preferuje mleté mäso v rôznych formách a podobách. Dnes sme pre vás pripravili tradičné grécke mäsové guľky v paradajkovej omáčke, ktoré ocenia najmä milovníci fašírok v kombinácii so sladkou omáčkou.
500g mletého mäsa (bravčové alebo hovädzie)
3 PL polohrubej múky
150g pohánky
2 vajcia
2 cibule
3 PL slnečnicového oleja
soľ a korenie podľa chuti
paradajkový pretlak podľa chuti
strúhanku
cukor podľa chuti
1-2 bobkové listy
Pohánku uvarte domäkka a nechajte vychladnúť. Medzitým si pripravte mleté mäso. Ak ste nekúpili hotovú zmes, pomeľte si mäso cez mlynček, pridajte jednu cibuľu nakrájanú nadrobno, vajcia, soľ a korenie a rukami vymiešajte mäsovú zmes.
V mixéri zmiešajte mleté mäso s pohánkou. A vyformujte šúľky alebo guľky, ktoré potom obaľujte v múke, alebo strúhanke. Mäso pečte ako klasické fašírky na rozpálenom oleji z každej strany do zlatista.
Omáčku si pripravíte jednoducho. Jednu cibuľu si nakrájajte na polkrúžky, osmažte ju do zlatista na oleji a zalejte paradajkovým pretlakom a vodou v pomere 1:1. Do omáčky potom pridajte soľ a korenie, ak máte radi sladšie, môžete aj cukor a bobkový list. Vložte mäsové guľky do omáčky a varte 20 minút. Prajeme dobrú chuť
zdroj: babskeveci.sk (M)