Thajská kuchyňa bola oplyvnená tradíciami viacerých národov, a to väčšinou susedných ázijských a sčasti i európskych. Tradičné thajské jedlá sa pripravujú z niekoľkých základných zložiek – zahŕňajú ryžu, rôzne druhy rezancov, morské plody, sóju a bohatú paletu rôznych korenín. Vplyv západnej kuchyne sa prejavuje prítomnosťou ovocia či zeleniny a v neposlednom rade mäsa. Práve spôsob pečenia mäsa je niečo, čím je thajská kuchyňa výnimočná! Thajskí šéfkuchári sú totiž zvyknutí piecť mäso v mlieku, vďaka čomu je veľmi mäkké a korenie mu naviac dodáva veľmi chutnú arómu i chuť. Ak sa vám nazbierali slinky, skúste si pri najbližšej príležitosti pripraviť pokrm z hovädzieho mäsa podľa nasledujúceho postupu a presvedčte sa o tom, že kulinárskej umenie je niečo, čomu sa od miestnych môžeme naozaj priučiť.
300 g hovädzieho mäsa (prípadne bravčového)
2 ks papriky
3-5 cm zázvoru
2 ks červenej cibule
3 strúčiky cesnaku
20 ml slnečnicového oleja
125 ml mlieka
2 PL sójovej omáčky
Na ochutenie
čierne korenie
karí
soľ
Hovädzie mäso nakrájajte na tenké plátky a 20 minút ich marinujte v sójovej omáčke a 10 ml oleja. Kým čakáte, nakrájajte si cibuľu na polkruhy, nahrubo nastrúhajte zázvor a cesnak i papriku nakrájajte na plátky. Predhrejte si panvicu so zvyšným olejom a mäso smažte dochrumkava. Potom na mäso nalejte mlieko a ďalej varte. Pridajte papriku, zázvor, cibuľu, cesnak a nechajte všetko vrieť 5 minút. Nakoniec pridajte soľ a koreniny. Po 30-tich minútach je toto gurmánske jedlo pripravené a vy si ho môžete začať vychutnávať plnými dúškami. Prajeme dobrú chuť!
zdroj titulnej fotky: youtube, Katuš, sovkusom.ru