Lepšiu marinádu na bravčové mäso ste ešte určite neskúsili. Zmes pikantnej i obyčajnej horčice a medu vytvorí na mäse šťavnatú kôrku a vám budú tiecť slinky už počas toho, ako budete mäso piecť. Aj keď je celková príprava rozložená na 2 dni, nemusíte sa báť, že v kuchyni strávite večnosť. Stačí za pár minút pripraviť marinádu a naložiť v nej mäso, ktoré už potom oddychuje v chladničke. Na ďalší deň ho už len šupnete do rúry a fantastický obed je na svete.
Veľmi sýty a geniálne ochutený obed, ktorý môžete hrdo ponúknuť hosťom. Zatiaľ sa ešte nestalo, aby si niekto nevypýtal recept. Tajomstvom je fantastická marináda.
1 kg bravčového mäsa (v tomto prípade bravčové pliecko)
horčica (obyčajná i ostrá)
1 polievková lyžica medu
rozmarín, mletá červená paprika pálivá i obyčajná, soľ a čierne korenie
3 až 4 strúčiky cesnaku
1 cibuľa
trochu vody
Najprv je potrebné pripraviť marinádu, v ktorej mäso necháme aspoň cez noc, ideálne 24 hodín. V miske si zmiešame 3 lyžice obyčajnej a pálivej horčice – posuži vám i dijonská. K horčici pridáme lyžicu medu, soľ, čierne korenie a mletú červenú papriku (pálivú i obyčajnú) podľa chuti. Pridať môžeme aj vetvičky rozmarínu. Ak je marináda príliš hustá, pridáme trošku vody. Všetko dobre premiešame. Následne si pripravíme strúčiky cesnaku, ktoré olúpeme a nakrájame na čo najmenšie kúsky. Potom si pripravíme umytý kus mäsa. Odstránime prípadné blany a následne mäso necháme v celku, spravíme včak do neho aspoň 4 až 5 zárezov. Zárezy nemusia byť veľmi hlboké, potrebujeme ich na naplnenie cesnakom. Do každého zárezu teda dáme trochu na jemno nakrájaného cesnaku a mäso potom uložíme do misy s marinádou. Ideálna je napríklad sklenená zapekacia misa, na dno ktorej namažeme trochu marinády, na to položíme kus mäsa a zalejeme ho zvyškom marinády. Takto necháme mäso v chladničke celú noc a v ďalší deň ho už stačí len upiecť.
Keď mäso vyberieme na druhý deň (ideálne je ho v chladničke nechať zabalené v potravinárskej fólii), nechávame ho v mise a rúru predhrejeme na 180 stupňov. Kým sa nám rúra rozohrieva, pripravíme si cibuľu, ktorú nakrájame na kolieska. Nimi potom obložíme mäso v mise a takt pripravené mäso v marináde s cibuľou pečieme 1,5 až 2 hodiny. Z marinády sa nám urobí fantastická „kôrka“. Podávame so zemiakmi alebo aj so zeleninovým šalátom. Nie je potrebná žiadna omáčka ani dresing, pretože mäso je vďaka marináde geniálne dochutené.
Prajeme vám dobrú chuť!
zdroj: Jana, smakula.pl