Niekto toto jedlo nazve predjedlom, pravda je však taká, že baklažán na tento spôsob je absolútnou jedničkou pri príprave zdravej a chutnej večere. Keďže pred každodenným odpočinkom by sme sa nemali prejedať, pripravili sme si pre vás recept, ktorý vynikajúco chutí, perfektne zasýti a pritom nezaťaží žalúdok ani myšlienky pred spaním.
Zelenina sa dá kombinovať naozaj so všetkým a v prípade baklažánu to nie je inak. Jeho fantastická chuť a účinky na zdravie sú nespochybniteľné a navyše pri konzumácii po tepelnej úprave je to jedno z najlepších pokrmov, aké si viete predstaviť. Aj vy ho zbožňujete? Nebojte sa pripraviť si ho aj cez rok a nielen v lete. Poďakuje sa vám vaše zdravie, spánok, ale aj celá rodina.
6 baklažánov
10 strúčikov cesnaku
500ml vody
150ml octu
2 ČL mletej sladkej papriky
5 ks bobkových listov
4 zrnká celého čierneho korenia
1 PL soli
1 PL kryštálového cukru
1 PL slnečnicového oleja
1 PL medu
4 ks klinčekov
Ako prvé si pripravte marinádu. V hrnci zmiešajte vodu, ocot, soľ, cukor, med a rastlinný olej. Pridajte klinčeky, bobkový list, korenie a papriku. Priveďte do varu a nechajte vychladnúť.
Z baklažánov medzitým odstráňte šupku. Toto urobiť môžete a nemusíte, ak ju však odstrániť nechcete, predtým si baklažán osoľte, aby zišiel z vody. Potom ho opäť opláchnite a pripravujte ďalej podľa postupu. Narežte baklažán na plátky hrubé približne 1 cm. Baklažán nasoľte a nechajte odstáť približne 15 minút.
Rozohrejte si panvicu a orestujte plátky baklažánu na ohni z oboch strán, kým nebude mäkký. Nakrájajte olúpaný cesnak na tenké plátky a pripravte si hlbšiu nádobu. Do tejto nádoby vylejte vychladnutú redšiu marinádu a poukladajte do nej plátky orestovaného baklažánu. Na každý plátok uložte aj plátok cesnaku, aby sa prevoňal. Umiestnite nádobu s baklažánom do chladničky a nechajte ho marinovať aspoň 1 deň, alebo maximálne 5 dní.
Ak baklažán správne namarinujete, bude to najväčšia lahôdka, akú ste kedy ochutnali. Takto marinovaný baklažán potom môžete opekať, alebo variť v omáčkach podľa toho, ako máte radi. Odporúčame vyskúšať posekať marinovaný baklažán na kocky a orestovať ho na oleji spolu s čerstvým cesnakom, alebo medvedím cesnakom.
Podávajte s čerstvým pečivom a zeleninou. Je to neskutočná lahôdka a nepochybne ju treba vyskúšať. Uvidíte, že takto upravený baklažán bude chutiť celej vašej rodine. Prajeme dobrú chuť!
zdroj: babskeveci.sk (Monika), sovkusom.ru