Chystáte sa variť marhuľový džem? Ak lekvár alebo džem, tak jedine domáci. Pri tomto recepte nepotrebujete chémiu ani želírovací cukor. Z akého ovocia varíte najčastejšie? Dajte nám vedieť v komentároch.
- cca 4 kg marhúľ
- 2 kg cukru
- citrónová šťava alebo kyselina citrónová
Postup:
- Marhule je potrebné dobre prebrať, očistiť a umyť, samozrejme odkôstkovať. V hrnci alebo veľkej mise ich nakrájané zmiešame s cukrom a necháme cez noc v chladničke alebo aj v kuchyni.
- Na ďalší deň ich môžeme trochu prejsť ponorným mixérom a dáme ich v hrnci variť. Po častiach dávame do hrnca po naberačkách a na miernej teplote zahrievame. Pridáme aj kyselinu citrónovú alebo citrónovú šťavu podľa chuti.
- Keď prestane lekvár peniť a iba buble, je hotový. Horúci ho dáme do pohárov, otočíme hore dnom a prikryjeme dekou. Necháme dobre vychladnúť. Skladujeme v tmavej skrinke alebo pivnici. Dobrú chuť.
Lucia M.