K horúcim letným dňom jednoducho patrí osvieženie v akejkoľvek podobe. Mnohí si radi doprajú schladenie na kúpalisku, či v jazere, iným zas padne vhod studený miešaný drink alebo limonáda. Tí z nás, ktorí nepohrdnú dobrým dezertom si isto zvolia dobre vychladený a osviežujúci zákusok. Malinovo-kokosová dobrota je výbornou voľbou, najmä keď vám príliš nevoňajú margarínové a presladené koláče i zákusky. Na tomto skvelom malinovom potešení si pochutnajú aj najmenší a zákusok z plechu zmizne skutočne bleskovo.
Jemný korpus, na ktorom je jogurtový krém plný šťavnatých malín a voňavého kokosu. Zákusok ľahší ako obláčik je favoritom medzi dezertmi a prvé priečky zaujme u detí i dospelých. Pripravte si ho podľa nasledujúceho receptu a spríjemnite si letné dni aj takýmto spôsobom.
Na cesto:
3 vajcia
80 g cukru
40 g pšeničnej celozrnej múky
1 čajová lyžička prášku do pečiva
60 g strúhaného kokosu
1 polievková lyžica kakaa
Na krém:
300 g malín
400 g bieleho jogurtu
60 g práškového cukru
40 g strúhaného kokosu
200 ml smotany na šľahanie
1 balenie stužovača šľahačky
10 g želatíny
Ako prvé si pripravíme kokosový korpus. V mise si zmiešame tri vajcia s cukrom, z ktorých vyšľaháme hustú penu.
V ďalšej mise si zmiešame suché ingrediencie. K múke prisypeme prášok do pečiva a kakao a všetko dobre premiešame. Následne postupne primiešavame k pene z vyšľahaných vajec. Múku pridávame v menších množstvách a zakaždým premiešame. Do vzniknutej zmesi na záver prisypeme strúhaný kokos a znova premiešame.
Pripravíme si plech (v tomto prípade je použitý plech s rozmermi 20 x 30 cm), ktorý si vymastíme maslom. Cesto pečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov 15 až 20 minút.
Kým sa nám pečie korpus, pripravíme si jogurtový krém. V mise si zmiešame jogurt, maliny, strúhaný kokos a práškový cukor a všetko šľaháme mixérom na najnižších otáčkach tak, aby sme úplne „nerozbili“ maliny. Potom si vyšľaháme poriadne vychladenú smotanu na šľahanie, ku ktorej pridáme stužovač. Vzniknutú šľahačku postupne primiešavame k jogurtovému krému tak, aby nám šľahačka „nespadla“.
Potom si rozmiešame želatínu v malom množstve vody (podľa návodu) a necháme chvíľu postáť. Potom želatínu zahrejeme a po rozpustení primiešame k malinovému krému.
Pripravený jogurtovo-malinový krém rozotrieme na upečený korpus a celý zákusok necháme stuhnúť v chladničke minimálne 3 hodiny.
Vrch zákuska po stuhnutí ozobíme čerstvými malinami, čokoládovými hoblinkami alebo rozpustenou čokoládou. Necháme v chladničke ďalšiu pol hodinu a potom krájame na kúsky a podávame.
Veríme, že vám malinovo-kokosový zákusok bude chutiť.
zdroj: babskeveci.sk (Jana L), nosalty.hu