Makovo-višňová ťahaná štrúdľa bez kysnutia:

Loading...
(4 / 5)

Naše staré mamy pripravovali štrúdľu tak, že cesto ťahali a rozprestierali ho dokonca na celý kuchynský stôl. Bolo tenučké, takmer až priesvitné, no vedeli ho šikovne natiahnuť tak, že sa vôbec nepretrhlo. Dnes už štrúdľu ťahá len málokto a skôr to má náš veľký obdiv. Prinášame recept na výbornú makovú s višňami, podľa tradičného receptu.

Na makovo-višňovú domácu štrúdľu budeme potrebovať:

  • 500 gramov hladkej múky extra špeciál
  • 250 ml vody
  • 100 ml oleja
  • štipka soli
  • 1 PL octu
  • Plnka
  • mletý mak
  • višne naložené v rume
  • práškový cukor podľa chuti
  • vajíčko na potretie
  • trochu masla

Postup:

  • Zo všetkých surovín si vypracujeme cesto. Miesime ho aspoň 30 minút, aby sa nám dobre spojilo. Potom ho dáme pod teplý hrniec alebo do sáčku, no potrieme ho olejom, aby nám neuschlo. Necháme ho takto postáť aspoň hodinu.
  • Na stôl si dáme obrus a poprášime ho múkou. Štrúdľu naťahujeme postupne oboma rukami, môžeme si ju najskôr vyvaľkať. Cesto na obruse postupne naťahujte na také tenké, ako sa dá. Ideálne je, ak máte dve ďalšie pomocné ruky, aby ste cesto naťahovali rovnomerne.
  • Na cesto potom rozotrieme makovo-višňovú plnku s cukrom. Ideálne je použiť višňový kompót a naložiť si ich ešte do rumu. Na konci zrolujte cesto pomocou obrusu a vytvarujte pevnú štrúdľu.
  • Potrieme ju vajíčkom a dáme piecť. Rúra musí byť vyhriata na 180-190 stupňov a pečieme ju asi 30-40 minút, počas pečenia kontrolujeme. Hneď po upečení ju potrieme maslom a poprášime cukrom. Dobrú chuť.

Chutil ti tento recept?

komentárov

x