Makovo-jablkové rezy

(4 / 5)

Pri týchto rezoch treba špeciálne vyzdvihnúť ich omamnú vôňu, úžasnú jemnosť ale najmä ich fantastickú šťavnatosť. Každé sústo sa v ústach doslova rozpadáva a aj keď tieto rezy neobsahujú žiadnu plnku, puding alebo šľahačku, nie sú vôbec suché. U nás sú obľúbené už po niekoľko generácií a zvyknem ich pripravovať najmä v prípade, že mám minimum času. Tento recept by ste mali zaradiť do svojej domácej kuchárky, pretože sa vám hodí vždy, keď budete mať chuť na niečo chutné pod zub. Rýchly, nenáročný a lacný.

Každý, kto aspoň občas pečie má isto zopár obľúbených receptov, ktoré zvykne využiť v takzvanej núdzovej situácii. Ide o pečenie, ku ktorému nepotrebujete drahé alebo špeciálne suroviny a koláč či chutný zákusok máte upečený za pár minút. Presne takéto sú aj makovo-jablkové rezy. Podľa nasledujúceho návodu ich hravo zvládne aj začiatočník.

Budeme potrebovať:

300 g mletého maku

6 vajec

6 polievkových lyžíc krupice

4 jablká

120 g margarínu na pečenie (napríklad Hera)

200 g práškového cukru

1 balenie vanilkového cukru

2 čajové lyžičky prášku do pečiva

150 g ľubovoľného sušeného ovocia alebo orechov (voliteľné)

Postup:

Pred samotnou prípravou si zapneme rúru, ktorú vyhrejeme na 180 stupňov. Následne si prichystáme mletý mak, ktorý sparíme vo vriacej vode a potom precedíme. Na strúhadle (väčšie otvory) si potom nastrúhame všetky jablká bez šupky a potom z celej jablkovej masy vytlačíme prebytočnú šťavu. Vezmeme vajcia a oddelíme si žĺtky od bielkov. Vo väčšej mise si zmiešame margarín s vanilkovým cukrom a práškovým cukrom. Keď máme všetky ingrediencie dobre premiešané, pomocou mixéra začneme šľahať nadýchanú masu tak, že stále pridáme po jednom žĺtku a zašľaháme ho do masy. Takto postupne pridáme všetky žĺtky a vyšľaháme homogénnu zmes. Následne si z bielkov vyšľaháme nadýchaný tuhý sneh.

Potom do zmesi z margarínu a žĺtkov s cukrom pridáme ešte horúci sparený mak, ktorý sme precedili. Zamiešame a následne pridáme krupicu, v ktorej sme dôkladne rozmiešali prášok do pečiva. Potom k zmesi primiešame všetky nastrúhané jablká (odšťavené) a znovu premiešame. Na konci vezmeme sneh z bielkov a po častiach ho začneme pridávať k mase a ručne opatrne zamiešavať tak, aby nám sneh nespadol. Ak chcete, k zmesi pridajte obľúbené sušené ovocie alebo orechy. Pokojne použite mix ovocia a orechov, ktoré dostať v obchode. Celú hutnú zmes následne pečieme vo vymastenom plechu (v tomto prípade o rozmeroch 25 x 35 cm) pri teplote 180 stupňov asi hodinu.

Po upečení a vychladnutí môžeme ozdobiť napríklad čokoládou, práškovým cukrom alebo obľúbeným džemom.

Prajeme vám dobrú chuť!

zdroj titulnej fotky: instagram, Jana, przepisy.pl

Chutil ti tento recept?

komentárov

x