Makové lúpačky

Loading...
(3.3 / 5)

Tradičné lúpačky alebo ak chcete sladké rožky posypané makom doma pripravujeme pravidelne. Keď sa podaria, vyzerajú naozaj fantasticky a neodolá im nikto. Hodia sa ideálne na raňajky alebo na desiatu deťom do školy. Spravte si k nim kakao a vrátite sa do detstva.

Budeme potrebovať:

  • 250 gramov polohrubej múky
  • 250 gramov hladkej múky
  • 25 gramov droždia
  • 1 žĺtok
  • 1 ČL soli
  • 70 gramov cukru
  • 250 ml mlieka
  • 2 PL medu
  • 70 gramov masti
  • mak

Postup:

  • V miske si zmiešame preosiate múky, pridáme žĺtko, droždie, soľ, vlažné mlieko, med, masť  a cukor. Vypracujeme hutné, vláčne a nelepivé cesto. Prekryjeme ho utierkou a misku dáme na teplé miesto vykysnúť.
  • Pokojne ho nechajte aj hodinu, nech sa krásne nafúkne. Potom si na pomoc vezmeme valček a pomúčenú dosku. Cesto vyvaľkáme a urobíme rovnako veľké kúsky, ktoré vyvaľkáme do guličiek.
  • Opäť vyvaľkáme a zrolujeme to tvaru rožteka. Naukladáme ich vedľa seba na plech a necháme ešte kysnúť asi 45 minút. Pred pečením ich potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme makom. Pečieme na 200 stupňoch, kým nechytia jemne hnedastú farbu. Dobrú chuť.

foto: instagram, Lucia M.

Chutil ti tento recept?

komentárov

x