Ľadové kocky

Loading...
(5 / 5)

Svetlý a tmavý krém na piškóte ľahučkej ako obláčik je niečo, čo by ste si rozhodne nemali nechať ujsť. Ľadové kocky sú obľúbeným koláčom v Srbsku, kde sa tento skvelý dezert zvykol používať i pod názvom Januárové kocky. Skvelá krémová konzistencia a nadýchané cesto je spojením, ktoré zaručuje nezabudnuteľný kulinársky zážitok. Mnohým táto sladká lahôdka chuťovo pripomína i kinder čokoládu. Skúste si ho pripraviť podľa nasledujúceho receptu, ktorý vám vyčarí nebíčko v papuľke.

Budeme potrebovať:

Cesto

4 vajcia

4 polievkové lyžice hladkej múky

4 polievkové lyžice cukru

2 polievkové lyžice kakaa

štipka soli

1 čajová lyžička prášku do pečiva

Sirup

3 dl vody

8 dkg cukru

Krém

8 dl mlieka

5 polievkových lyžíc cukru

1 balenie vanilkového cukru

5 polievkových lyžíc hladkej múky

3 polievkové lyžice kukuričného škrobu

3 čajové lyžičky vanilkovej arómy

12 dkg margarínu (môžeme nahradiť maslom)

Čokoládová vrstva

10 dkg horkej čokolády

1 dl smotany na šľahanie

Postup:

Na začiatku si pripravíme zmes, z ktorej vytvoríme cesto. Vo väčšej mise si zmiešame múku s práškom do pečiva a pridáme kakao. Ingrediencie dobre premiešame.

Vajcia si rozdelíme na žĺtky a bielky. Bielky si vyšľaháme s dvoma lyžicami kryštálového cukru a štipkou soli až do snehu. Do nádoby, kde sme si pripravili žĺtky pridáme zvyšné dve lyžice kryštálového cukru a šľaháme, pokiaľ nám žĺtková zmes nezačne „blednúť“.

Penu z bielkov začneme pomaly vmiešavať do žĺtkovej zmesi. Robíme to opatrne, aby nám sneh nespadol. Dobre zmiešanú zmes z múky, ktorú sme si pripravili na začiatku pridávame k vaječnej hmote (môžeme postupne preosievať cez sito). Vymiešame homogénnu hmotu bez hrudiek a takto pripravené piškótové cesto vylejeme do vopred pripravenej a vymastenej formy (pekáč). Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov približne 13 až 15 minút.

Cesto priebežne kontrolujeme, aby sa nám nespálilo. Po upečení ho môžme skontrolovať zapichnutím špajdle.

Počas toho, ako sa nám pečie cesto si pripravíme sirup. Vodu s cukrom varíme približne 4 až 5 minút, pokiaľ sa cukor úplne neroztopí. Týmto sirupom polejeme cesto po upečení. Cesto i sirup by mali byť ešte teplé, no nie horúce.

Pokiaľ nám cesto chladne, pripravíme si krém. Do hrnca vylejeme 6 dcl mlieka, pridáme cukor a necháme variť. Vo zvyšku mlieka (2dcl) si metličkou rozmiešame múku, kukuričný škrob a vanilkový cukor tak, aby sme vytvorili hladkú zmes bez hrudiek. Túto mliečnu zmes potom vlievame k variacemu sa mlieku, postupne, za stáleho miešania. Pomaly hustnúcu hmotu môžeme miešať i metličkou, aby sme predišli hrudkám. Miešame, pokiaľ nezískame konzistenciu pudingu.

Nakoniec si nakrájame margarín (maslo), ktorý sme nechali zmäknúť pri izbovej teplote na malé kocky. Vmiešame ho do pudingovej zmesi. Tento krém  následne rozvnomerne vylejeme a rozotrieme na povrch cesta. Takto pripravený zákusok umiestnime na niekoľko minút na chladné miesto.

Medzitým si pripravíme finálnu čokoládovú vsrtvu. Smotanu na šľahanie si v hrnci zohrejeme, neprivádzame ju však k varu. Horkú čokoládu, ktorú sme nalámali na malé kúsky pridáme k smotane a miešame, až pokiaľ sa úplne nerozpustí. Miešame, pokiaľ nevytvoríme jemnú krémovú čokoládovú hmotu, ktorou na záver polejeme celý zákusok a rovnomerne rozotrieme nožom. Zákusok znova uložíme do chladničky, najlepšie aj celú noc.

nosalty.hu

Po zatuhnutí krájame na kocky a podávame. Dobrú chuť!

zdroj: babskeveci.sk (Jana L), nosalty.hu

Chutil ti tento recept?

komentárov

x