Kysnuté cesto, ktoré nevyschne

Loading...
(5 / 5)

S kysnutým cestom býva napríklad pri závinoch niekedy problém, že na druhý deň je pomerne suché a nepomôže mu ani plnka vo vnútri. Ako pripraviť vláčne kysnuté cesto, ktoré vám neuschne ani nestvrdne? Máme recept, ktorý sa v rodine traduje dlhšie ako 30 rokov.

Na kysnuté cesto budeme potrebovať:

  • 1 kg hladkej múky špeciál
  • 3 žĺtka
  • 3 PL cukru
  • trošku soli
  • 1 kocka droždia
  • 1/2 prášku do pečiva
  • sneh z 3 bielkov
  • 3 dcl oleja
  • 1/2 litra mlieka

Postup:

  • Vajíčka si najskôr oddelíme a z bielkov vypracujeme sneh. V miske zmiešame všetky suroviny a miesime cesto. Sneh primiešame po častiach ako posledný.
  • Cesto miesime naozaj dôkladne, trvá to aj 20 minút. Potom ho necháme v mise podkysnúť pod utierkou. Ak ideme robiť buchty, z cesta ich rovno vypracujeme, naukladáme na plech a až tak necháme kysnúť.
  • Pokiaľ ideme robiť závin, cesto plníme až po vykysnutí. Akúkoľvek dobrotu pečieme, je potrebné po dopečení cesto potrieť vlažnou vodou. Dobrú chuť.

Komentovať

Chutil ti tento recept?

komentárov

x