Kysnuté buchty s prekvapením

Loading...
(3 / 5)

Najčastejšie pripravované cesto práve to kysnuté. Rožky, pletenky, žemle ale aj sladké buchty sa stali každodennou súčasťou nášho jedálnička. Síce tieto dobroty nie sú najzdravšie, no v týchto dňoch nám domáce pečenie bolo obrovskou útechou. Tieto sladké buchty sú špeciálne hlavne tým, že sú plnené úžasnými jablkami. Na pár dní tak máte o raňajky postarané.

Na kysnuté buchty s prekvapením budeme potrebovať:

  • 500 gramov hladkej múky
  • 500 gramov polohrubej múky
  • 7 PL cukru
  • 60 gramov masla
  • 1 vajíčko
  • 6 dcl mlieka
  • 1/2 ČL soli
  • 1 droždie
  • asi 700 gramov jabĺk
  • sušené hrozienka
  • 1/2 citróna
  • škorica

Postup:

  • V miske si najskôr už tradične pripravíme kvások. Droždie zmiešame s troškou cukru a vlažným mliekom. Kvások necháme postáť asi 20 minút. Vo veľkej miske teraz zmiešame múky, pridáme roztopené maslo izbovej teploty, vajíčko, zvyšok vlažného mlieka, cukru, soľ a primiešame kvások. Vypracujeme hutné kysnuté cesto, ktoré vypracujeme na doske a necháme ho pod utierkou podkysnúť asi hodinku.
  • Medzitým s pripravíme plnku. Jablká ošúpeme a nakrájame na čo najmenšie kúsky. Podusíme ich v panvici, posypeme cukrom, zalejeme citrónovou šťavou a pridáme hrozienka a škoricu. Dusíme, kým nie sú mäkké, asi 15 minút. Následne ich necháme dobre vychladnúť.
  • Cesto si vymiesime, rozdelíme na rovnaké časti. Vytvoríme z nich malé placky, do každej placky dáme jablkovú plnku a urobíme okrúhlu buchtu. Tie položíme vedľa seba na plech s papierom na pečenie a necháme podkysnúť ešte asi 15 minút. Buchty potrieme vajíčkom, môžeme posypať cukrom a pečieme ich pri teplote 180 stupňov asi 15-20 minút. Dobrú chuť.
Lucia M.

Chutil ti tento recept?

komentárov

x