Aj vy ste milovníkom kyslých polievok ako ja? Jej výhodou je perfektná a nezameniteľná chuť, jednoduchá príprava a tiež vysoká energetická hodnota. Tento recept je mojim obľúbeným a vždy keď mám chuť na kyslú polievku tak zvolím práve túto. Oceňujem na nej najmä to, že je sýta a lahodná. To je veľmi nápomocné najmä keď nemáte čas alebo chuť vyvárať celý deň ale zároveň sa chcete najesť a ideálne niečoho teplého a domáceho. Práve v takýchto chvíľach je táto polievočka tou správnou voľnou. Vyskúšajte ju sami a uveríte!
Do hrnca najeme vodu, ktorú privedieme do varu. Počas toho si ošúpeme zemiaky a nakrájame si ich na kocky. Do zovretej vody vložíme nakrájané zemiaky. K zemiakom pridáme soľ a bobkový list. Keď sú zemiaky už takmer uvarené, pridáme mlieko a smotanu na varenie. Môžete pridať aj zápražku z hladkej múky, avšak ja ju tam nezvyknem dávať. Zemiaky s mliekom a smotanou na varenie znovu privedieme do varu a popri varení stále ochutnávame a podľa potreby dochucujeme soľou a prípadne vegetou. V prípade potreby, môžete použiť aj čierne korenie, nie je to však nevyhnutnosťou. Keď sú zemiaky dostatočne mäkké, uvarené a mlieko so smotanou sa prevarili, necháme trošku vychladnúť, a následne ešte dochutíme citrónom alebo octom, podľa toho, ktorú z týchto dvoch ingrediencií uprednostňujete vy. Je však nevyhnutné počkať chvíľu, aby polievka vychladla, pretože ak použijete citrón alebo ocot na dochutenie, resp. dodanie kyslosti môže sa vám zbehnúť a vytvoria sa hrudky a polievka stratí svoje čaro. Dobrú chuť!
Veronika Sedláčeková