Každá gazdiná má iste svoj zaručený recept, ako pripraviť lahodné pečené kura. Spoľahlivý obed, ktorý vás nestojí veľa, jeho príprava je jednoduchá a zasýti každého môžete i zaujímavo obmeniť. Kura upečené na citrónoch s chrumkavou medovou kôrkou je jedlo, ktoré vás dostane do siedmeho kulinárskeho neba. Citrón kuraťu dodá originálnu a skvelú chuť a navyše je známy i tým, že dokáže fantasticky zjemniť mäso.
Rozhodne sa nebojte nových receptov a vyskúšajte si pripraviť kura, ktoré je lahodne jemné vo vnútri, mäso sa v ústach priam rozpadáva a kôrka je dokonale chrumkavá a voňavá. S týmto receptom sa zmeníte na kuchára najluxusnejšej reštaurácie a postačí vám na to len zopár surovín.
1 celé kura (asi 1,5 kg)
2 citróny
1 polievková lyžica mletých mandlí
1,5 polievkovej lyžice soli
1 čajová lyžička mletého čierneho korenia
1 polievková lyžica mletej červenej papriky
2 čajové lyžičky rozmarínu
250 ml kuracieho bujónu
1 polievková lyžica medu
1 polievková lyžica jablkovej šťavy (najlepšie čerstvo odšťavenej)
1 polievková lyžica slnečnicového oleja
Kura bez vnútorností si v celku rozložíme a najprv ho nakoreníme. Použijeme soľ, čierne korenie, mletú červenú papriku a rozmarín a všetky tieto ingrediencie rukami rozotrieme po celom kurati zo všetkých strán. Potom si prichystáme jemnú citrónovo-mandľovú plnku, ktorá mäsu dodá fantastickú arómu. Vezmeme si citrón a najprv si ostrúhame jeho kôru, ktorú si zatiaľ odložíme do misky. Do ďalšej misky si vytlačíme šťavu z polovice ostrúhaného citróna a mleté mandle. Druhú polovicu ostrúhaného citróna nakrájame na drobné kocky a pridáme k mandliam a šťave. Dobre zamiešame a touto zmesou naplníme kura, ktoré následne uzavrieme špáradlami.
Takto prichystané kura položíme na pekáč, podlejeme kuracím bujónom alebo vývarom a okolo neho naukladáme druhý citrón nakrájaný na kolieska. Necháme piecť v rúre vyhriatej na 200 stupňov asi 75 minút.
Kým sa kurča pečie, pripravíme si ešte lahodnú zmes, ktorou ho neskôr natrieme. V miske, kde máme nastrúhanú citrónovú kôru si rozmiešame aj med, čerstvú šťavu z jablka a olej. Všetky štyri ingrediencie dobre premiešame a natrieme tým upečené kura. Následne ho dáme znova zapiecť na 5 minút pri 250 stupňoch a famózny obed máme hotový!
Kura po upečení a pred podávaním môžeme ešte poliať výpekom z bujónu a citrónov, vďaka čomu bude ešte šťavnatejšie.
Prajeme dobrú chuť!
zdroj: babskeveci.sk (Jana L)