Fantastické kuracie rolády plnené lahodným syrom, špenátom a chutnými sušenými paradajkami. Toto skvelé jedlo privádza do dokonalosti jemná syrová omáčka, ktorou kuracie rolky pri podávaní prelejeme. Šťavnaté mäso a naťahujúci sa syr je kombinácia, ktorej sa jednoducho nedá odolať! Pripravte si túto lahôdku jednoducho, podľa nasledujúceho receptu.
Kuracie mäso pripravíte rýchlo, lacno a najmä chutne. Dôkazom je nasledujúci recept na kuracie rolky plnené špenátom, paradajkami a syrom.
Na kuracie rolády:
2 kuracie prsia
trošku mletého muškátového orieška
soľ a čierne korenie podľa chuti
2 kávové lyžičky olivového oleja
50 g čerstvého baby špenátu
5 kúskov sušených paradajok (v náleve)
30 g syra (napríklad mozzarella alebo gouda)
1 strúčik cesnaku
1 polievková lyžica masla
Na syrovú omáčku:
2 polievkové lyžice cibule nakrájanej na jemno
1 polievková lyžica masla
100 ml smotany na šľahanie
1/3 kávovej lyžičky kurkumy
1/3 kávovej lyžičky mletej červenej sladkej papriky
1/3 kávovej lyžičky oregana
štipka mletej červenej pálivej papriky
100 g taveného syra
Kuracie prsia umyjeme a rozrežeme pozdĺžne. Následne ich jemne naklepeme asi na hrúbku 1 – 1,5 cm a okoreníme čiernym korením, soľou a muškátovým orieškom z oboch strán. Následne natrieme prsia z oboch strán olivovým olejom. Ten však môžeme pokojne nahradiť aj olejovým nálevom zo sušených paradajok. Takto pripravené prsia si rozložíme a prejdeme k príprave špenátu. Špemnát si dôkladne prepláchneme pod studenou vodou a potom ho osušíme.
Na panvici si roztopíme trochu masla a pridáme cesnak, ktorý sme prelisovali. Keď začne meniť svoju farbu, pridáme všetok špenát a neustále miešame. Špenát zmenší svoj objem a zmäkne, následne ho môžeme odstaviť zo sporáka. Následne špenát naukladáme do stredu kuracích pŕs, pozdĺžne v smere rolovania. Potom si nakrájame sušené paradajky na drobno a rozložíme ich na špenát. Syr si nastrúhame a posypeme ním vrstvu špenátu a paradajok. Pridáme ešte trošku soli a čierneho korenia a môžeme zrolovať. Hotové rolády uzavrieme špáradlami. Pripravené rolády uložíme na plech a môžeme na ne naukladať malé kúsky masla. Pečieme v rúre vyhriatej na 200 stupňov asi 25 minút, pokiaľ nemá mäso zlato-hnedú farbu.
Kým sa mäso v rúre pečie, môžeme si pripraviť syrovú omáčku. V hrnci si roztopíme kúsok masla a pridáme na jemno nakrájanú cibuľu. Keď je osmažená do sklovita, pridáme k nej smotanu na varenie a zamiešame. Následne pridáme soľ, čierne korenie, mletú červenú sladkú i pálivú papriku, oregano i kurkumu. Zamiešame a počkáme kým sa smotana dostane do bodu varu. Potom ešte asi 2 minúty miešame a pridáme tavený syr. Plameň stiahneme na minimum, aby sa nám všetky ingrediencie prepojili a omáčka zdola neprihorela. Omáčka po chvíli zhustne a pridať k nej môžeme aj výpek, ktorý ostal po pečení mäsa. Všetko spolu zamiešame a ak sa nám zdá omáčka príliš hustá, môžeme ju trošku rozriediť mliekom. Po prevretí je omáčka hotová.
Z rolád vytiahneme špáradlá a nakrájame ich na kolieska. Polejeme syrovou omáčkou a podávame s ryžou, zemiakmi alebo zeleninou. Môžeme posypať pažítkou alebo jarnou cibuľkou. Prajeme vám dobrú chuť!
Jana, kwestiasmaku.com