Toto je jedlo, ktoré zavonia a zachutí ozaj každému. Jemné kuracie mäso sa na jazyku priam rozplýva a jeho chuť podčiarkne jemná smotanová omáčka s hubami. Obed alebo večera, na ktorú budú každému tiecť slinky. A nemusíte sa báť ani samotnej prípravy. Zvládne ju aj začiatočník a celkový postup je skutočne rýchly. Necháte sa zlákať na túto ľahkú dobrotu?
Kuracie mäso je veľmi obľúbené najmä vďaka jeho rýchlej príprave na množstvo spôsobov. Dnes ho skúste napríklad v smotanovej omáčke ochutené hubami. Zaručene geniálna kombinácia chutí, ktorú si zamilujete.
2 ks kuracích pŕs
1 mrkva
1 zeler
1 cibuľa
1 červená paprika
300 g šampiňónov
4 strúčiky cesnaku
350 g kyslej smotany
60 g hladkej múky
50 g masla
hrsť čerstvej petržlenovej vňate
60 ml slnečnicového oleja
soľ a čierne korenie podľa chuti
Najprv si prichystáme všetky ingrediencie. Mäso umyjeme a nakrájame na väčšie kusy. Cibuľu očistíme a nakrájame na jemno. Rovnako očistíme papriku, zeler a mrkvu a všetko nakrájame na malé kocky. Šampiňóny si umyjeme, očistíme a nakrájame na plátky. Cesnak ošúpeme a prelisujeme. Pripravíme si hrniec, v ktorom rozpálime viac ako polovicu pripraveného oleja a potom na ňom osmažíme cibuľu, zeler, mrkvu i papriku spolu s kuracím mäsom. Keď máme mäso osmažené z oboch strán do zlata až do chrumkava, pridáme soľ, čierne korenie, prípadne iné koreniny podľa chuti (napríklad bazalku alebo oregano). Následne mäso so zeleninou podlejeme vodou a necháme variť, pokiaľ nie je mäso hotové.
Na hlbšej panvici alebo v hrnci si rozpálime zvyšok oleja a osmažíme na ňom pripravené šampiňóny s cesnakom. Následne k nim pridáme lyžicu smotany a za stáleho miešania zmes okoreníme a necháme trochu prevrieť. Stiahneme plameň a odložíme bokom. Z hrnca, v ktorom sa varí zelenina s kuracinou vyberieme mäso. Následne vývar so všetkou zeleninou rozmixujeme pomocou ponorného mixéru na jemno. K rozmixovanej zmesi pridáme šampiňóny a keď zmes zovrie, pridáme aj zvyšnú kyslú smotanu a omáčku zahustíme múkou rozmiešanou v troške vody. Do omáčky späť vložíme kuracie mäso a ešte chvíľu varíme. Na záver pridáme maslo a nakrájanú petržlenovú vňať, rozmiešame a môžeme podávať. K tomuto mäsu s hríbovou omáčkou na smotane sa skvele hodí ryža alebo si doprajte bleskovejšiu verziu s opečenými hriankami.
Prajeme vám dobrú chuť!
zdroj titulnej fotky: youtube, Jana, sovkusom.ru