Ak máte radi cestoviny s krémovými omáčkami a nevadia vám ani huby, konkrétne šampiňóny, ste na správnom mieste. Dnes si navaríme univerzálnu hubovú omáčku, ktorá sa hodí k mäsu alebo k cestovinám, no jesť ju môžete aj s ryžou.
100 gramov čerstvých šampiňónov
4 PL olivového oleja
50 gramov masla
1 PL múky
300 ml smotany na varenie
trošku soli a korenia
1 dcl bieleho suchého vína
1 cibuľa
Šampiňóny si očistíme a nakrájame. Cibuľku si takisto očistíme a nakrájame nadrobno, osmažíme ju na oleji dozlata. Pridáme šampiňóny a smažíme. Podlejeme ich bielym vínom a počkáme, kým sa nám alkohol zredukuje. V inom hrnci si opražíme múku, pridáme k nej maslo a asi o minútku pridáme smotanu. Miešame, kým nám omáčka nezhustne. Následne k nej pridáme šampiňóny a miešame, varíme na miernom ohni. Osolíme, okoreníme, ak chceme, pridáme nejakú zelenú bylinku. Varíme ešte asi 5 minút a môžeme podávať. Dobrú chuť.
zdroj titulnej foto: youtube, Lucia M.