Krehký koláč s čučoriedkami

Loading...
(5 / 5)

Krehké maslové cesto a krémová pudingová náplň, ktorá je lahodne vychladená. Čerstvé čučoriedky na povrchu robia z tohto koláča nielen pastvu pre oči ale aj dokonale vyváženú kombináciu chutí. Pripravte si fantastický koláč aj vy. Zvládnete ho veľmi jednoducho podľa nasledujúceho receptu.

Potešte blízkych alebo rodinu chutnou dobrotou alebo prekvapte kamarátku na narodeniny takouto famóznou pochúťkou. Rozhodne nebudete ľutovať.

Budeme potrebovať:

350 g hladkej múky

300 až 400 g čučoriedok

100 g práškového cukru

300 g masla

1 vajce

3 žĺtky

300 ml mlieka

2 polievkové lyžice slnečnicového oleja

50 g kryštálového cukru

1 polievková lyžica vanilkového cukru

25 g kukuričného škrobu

štipka soli

Postup:

Do misy si na kocky nakrájame 200 g masla. Maslo je potrebné nechať postáť pri izbovej teplote, aby nám zmäklo. Keď je mäkké, pridáme k nemu práškový cukor a rozmiešame tieto ingrediencie. Následne ich vyšľaháme pomocou mixéra do hladkej nadýchanejšej hmoty. Potom k maslu s cukrom pridáme vajce a štipku soli a znovu chvíľu šľaháme, pokiaľ nezískame jemnú hladkú hmotu. K nej následne pridáme múku. Je potrebné ju preosiať, aby sme nemali v ceste žiadne hrudky. Múku zapracujeme do cesta, vďaka čomu získame hutnejšiu masu, ktorá je však mäkká, poddajná a dobre sa s ňou pracuje. Vymiesené cesto potom môžeme dať do pripravenej formy na pečenie. Najlepšie je formu vymastiť olejom alebo tukom. Následne do nej dáme plát cesta a prstami ho vytlačíme aj na steny, aby sme vytvorili minimálne 3 cm okraj. Cesto potom po celej ploche pár krát popicháme vidličkou, aby nám nepopraskalo a môžeme ho preložiť do chladničky asi na hodinu.

Zatiaľ si môžeme pripraviť krém. V mise si vyšľaháme žĺtky s kryštálovým cukrom, až pokiaľ nezískame nadýchanú penovú zmes. Potom k nej pridáme škrob a vanilkový cukor a zapracujeme ich do zmesi (stačí kuchynskou metličkou). K vyšľahaným žĺtkom potom pridáme mlieko a zamiešame. Žĺtky s ostatnými ingredienciami potom miešame nad hrncom s vodou (vo vodnom kúpeli), pokiaľ nezískame jemný krémový puding bez hrudiek. Keď začne vrieť a mierne bublať, ešte chvíľu miešame a následne odstavíme zo sporáka a necháme úplne vychladnúť.

V ďalšej mise si vyšľaháme zvyšných 100 g mäkkého masla. Maslo potom zapracujeme k vychladenému pudingu, ku ktorému pridáme olej. Všetko spolu dôkladne vymiešame a hotový krém odložíme do chladničky.

Keď cesto vo forme vyberieme po hodine z chladničky, uložíme naň papier na pečenie a jemne pritlačíme. Aby sa cesto upieklo pekne rovno a nevlnilo sa, na papier na pečenie vysypeme fazuľu alebo hrach, čím papier a teda aj cesto zaťažíme. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov asi 20 minút. Potom môžeme odstrániť papier na pečenie so strukovinami a cesto pečieme ešte ďalších 10 minút, aby bolo lahodne krehké. Počkáme, kým vychladne a naplníme ho vychladeným krémom. Na vrch poukladáme čučoriedky a necháme stuhnúť ešte 2 hodiny v chladničke. Následne môžeme dokonale vychladený koláč podávať. Chutí podobne ako zmrzlina s lahodnými kúskami maslových sušienok. Čučoriedky koláč skvele dopĺňajú. Prajeme vám dobrú chuť!

Jana, sovkusom.ru

Chutil ti tento recept?

komentárov

x