Takto si ho pamätáme ešte z detstva azda všetci. Chutný a jednoduchý jablkový koláčik má rád každý. Osobne preferujeme trošku kyslejšie jabĺčka, no je úplne jedno, akú odrodu práve máte. Ak máte chuť na sladký koláčik, ktorý bude chutiť ako od babičky, vyskúšajte tento recept.
200 gramov práškového cukru
- 200 gramov hladkej múky
- 200 gramov výberovej múky
- 1 prášok do pečiva
- 1 vanilkový cukor
- 1 maslo
- 1 vajíčko
Plnka
- asi 700 gramov jabĺk
- cukor podľa chuti
- 2 sáčky škoricového cukru
- Zlatý klas
Postup:
- Suroviny na cesto si vymiešame v miske. Ak je cesto lepkavé, prisypeme múku a rozdelíme ho na dve rovnaké časti. Vyvaľkáme a jednu časť dáme na plech, kde sme dali aj papier na pečenie.
- Potom si pripravíme plnku. Jablká ošúpeme a nastrúhame, pridáme cukor podľa chuti a aj škoricový cukor. Premiešame a ochutnáme. V 250 ml vody si rozmiešame Zlatý klas a prilejeme ho k jablkám.
- Spraví sa nám taká ovocná želatína, ktorú navrstvíme na cesto. Druhou polovicou vyvaľkaného cesta koláč prikryjeme a poprepichujeme vidličkou. Pečieme na 200 stupňoch, kým nie je z vrchu koláč hnedastý. Po vychladnutí posypeme práškovým cukrom. Dobrú chuť.