Ak si myslíte, že skladané, alebo francúzske zemiaky sú novodobou záležitosťou, ste na omyle. Podľa všetkého si touto pochúťkou mastili bruchá veľkí muži a ženy ešte v dávnej minulosti. V kráľovských skladaných zemiakoch však nenájdete klobásu, či párky. Je v nich plnohodnotné mäso!
800g zemiakov
400g bravčového karé
1-2 cibule
200g tvrdého syra
1 PL horčice
soľ a korenie podľa chuti
petržlenová vňať podľa chuti
olej
100g kyslej smotany
Mäso opláchnite a nakrájajte na stredne hrubé rezne, ľahko ich vyklepte a posypte soľou a korením. Soľ aj korenie rukou do mäsa mierne zatlačte. Pekáč si vymastite olejom a naukladajte naň mäso jedno vedľa druhého . Potrite všetky kúsky mäsa horčicou a na to položte na kolieska nakrájanú cibuľu. Nakoniec si očistite a ošúpte zemiaky a nakrájajte ich na plátky. Naukladajte ich na cibuľu, pokojne aj v dvoch vrstvách a osoľte. Potrite ich kyslou smotanou a nastrúhajte tvrdý syr. Zakryte pekáč alobalom a dajte piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov na 30 minút. Potom alobal odstráňte a pečte ešte ďalších 15 minút, kým nebude syr zlatohnedý. Na záver všetko posypte čerstvou petržlenovou vňatkou a podávajte. Prajeme dobrú chuť!
(M)